13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy
#1 Gordon Ramsay
Robi swoją jajecznicę w garnku i co jakiś czas zdejmuje ją z palnika, dzięki czemu jajecznica nie staje się sucha i ma idealną konsystencję.
#2 Chrissy Teigen
Do jajecznicy dodaje tony śmietanki kremówki i gotuje ją długo na niskim ogniu. Proces zajmuje nawet 20 minut ale jajecznica jest dzięki temu wyjątkowo delikatna i kremowa.
#3 Ina Garten
Ona także przygotowuje jajecznicę długi czas na niskim ogniu, a zanim jajka zaczną się ścinać, dodaje do nich ogromną garść świeżych ziół, takich jak pietruszka, koperek, szczypiorek, szalotki i tymianek.
#4 Julia Child
Ikona kuchni najpierw dokładnie naciera patelnie zimnym masłem, przygotowuje jajecznicę na niskim ogniu, a a na samym końcu gotowania dodaje kilka łyżek śmietanki kremówki lub masła.
#5 Magazyn Bon Appetit
Zanim jajka trafią na patelnię, kucharz dokładnie miksuje je ręcznym blenderem tak, by żółtko w całości połączyło się z białkiem. Jajecznica jest dzięki temu bardzo kremowa.
#6 Marcus Samuelsson
Ten szef do jajecznicy dodaje kozi ser, czosnek i jarmuż, dzięki czemu śniadanie zyskuje wyrazisty smak i na dłużej zapewnia uczucie sytości, jest też bogate w dodatkowe witaminy i białko.
#7 Martha Stewart
Słynna kucharka nie dodaje do jajek nic specjalnego, jej sekret tkwi bowiem w technice ich mieszania na patelni. Używa do tego silikonowej szpatułki, którą w trakcie całego gotowania, zgarnia jajka z zewnętrznej części patelni do środka, zyskując konsystencję podobną do omleta.
#8 Wolfgang Puck
Jajecznica tego szefa kuchni nie może obejść się bez naprawdę dużej ilości cebulki, która najpierw jest delikatnie zbrązowiona na maśle, a potem pozwala podkreślić smak jajek.
Źródło: BuzzFeed
#9 Thomas Keller
Trik utytułowanego szefa polega na przetarciu jajek przez sitko. Są dzięki temu puszystsze i nie mają żadnych grudek. Na koniec do jajecznicy dodaje świeżej śmietanki.
#10 Ree Drummond
Znana z portalu The Pioneer Woman szefowa, także przeciera jajka przez sitko, a pod koniec gotowania do jajecznicy dodaje wędzonego łososia i śmietankę 12%, które uzupełniają smak jajek.
#11 Anthony Bourdain
Jego jajecznica gotowana jest na dużym ogniu, a jajka są tylko delikatnie ze sobą mieszane ruchem ósemki, tak by białko i żółtko były widoczne i subtelnie ze sobą zmieszane.
#12 Heston Blumenthal
Jajecznica tego szefa kuchni gotowana jest na parze, aż do uzyskania idealnie kremowej konsystencji. Ten proces trwa dość długo, ale zapewnia naprawdę wspaniałą jajecznicę.
#13 Alton Brown
Sekretem jego jajecznicy jest gotowanie jej krótko, na dużym ogniu i serwowanie jej na gorącym talerzu, na którym uzyskuje optymalny stopień ścięcia.
Tekst pochodzi z: pysznosci.pl
Comments are closed.