Połączenie smaku placów ziemniaczanych i smażonej ryby. Dla wielbicieli tradycyjnej kuchni.
Składniki (na 6 porcji ryby):
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz nadmiar wody z tak powstałej masy. Do startych ziemniaków dodaj rozbite jajko oraz mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki ryby maczaj w masie oraz smaż na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony aż się zarumieni.
Idealne dla osób uczulonych na gluten.
Składniki (na 2 porcje ryby):
Sposób przygotowania:
Jajko wbij do miski i ubij je na płynną masę z przyprawami, dodaj pieprz i sól. Do powstałej masy dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj wszystko dokładnie. Płaty filetów rybnych maczaj w masie oraz smaż na dużym ogniu po kilka minut z każdej strony.
Comments are closed.