7 prostych przepisów na pyszna, soczysta i miękka rybkę na obiad. Od dziś tylko tak będziesz przygotowywać

Składniki (na 4 porcje):

  • 70 ml przegotowanej wody lub wody mineralnej niegazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sezonowe zioła (np. pietruszka, koperek, szczypiorek)
  • do smaku: gałka muszkatołowa, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przesianą przez sitko mąkę wymieszaj z gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz wodą. Świeże zioła pokrój drobno i dodaj do masy. Pamiętaj że masa musi być jednorodna, możesz skorzystać z trzepaczki do jaj.

Białkowe i lekkie ciasto do ryby

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 3 łyżki pszennej mąki
  • 4 białka jaj
  • 1 – 2 łyżeczki wody
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij z solą używając miksera. Do ubitej piany dodaj stopniowo przesianą przez sitko mąkę i wodę delikatnie mieszając. Powstałe ciasto powinno mieć jednolitą oraz płynną konsystencję.

W przypadku wszystkich wyżej opisanych przepisów pamiętaj o tym aby przed smażeniem dobrze rozgrzać olej. Kawałki ryb smaż w oddaleniu od siebie, tak aby uniknąć sklejenia ich podczas smażenia.

Tak przygotowaną rybę warto podawać w wersji klasycznej z gotowanymi ziemniakami, z kaszą a także z pieczonymi ziemniakami lub frytkami z zestawem ulubionych surówek.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!