Jednym z najczęstszych sposobów przygotowywania pysznej ryby jest smażenie jej na patelni. My chcemy Ci podpowiedzieć jak przygotować rybę aby byłą w bardzo delikatna i soczysta. Do tego wszystkie przepisy są proste i szybkie. Jesteśmy pewni, że od dziś na Twoim stole ryba będzie królowała , właśnie dzięki tym pysznym przepisom.
7 przepisów na ryby
Ciasto z serem
Składniki
- 3 łyżki majonezu
- 4 jajka
- 100 g twardego sera
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie
Lekko ubij jajka z majonezem, dodaj ser tarty na średniej tarce, mąkę.Posól i popieprz i dokładnie wymieszaj.
Ciasto ziemniaczane
Składniki
- 3 ziemniaki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól do smaku
Przygotowanie
Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce. Do powstałej masy dodaj jajko, mąkę i sól. Dobrze wymieszaj.
Ciasto ze skrobią kukurydzianą
Składniki
- 1 jajko
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- sól do smaku
- ulubione przyprawy do smaku
Przygotowanie
Ubij jajko z solą i przyprawami, dodaj skrobię. Dokładnie wymieszaj. Plastry filetów rybnych w tym cieście zaleca się smażyć na bardzo dużym ogniu.
Piwne ciasto
Składniki
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 200 ml ciemnego piwa
- 0,3 łyżeczki soli
Przygotowanie
Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z piwem i mąką. Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj z pozostałymi składnikami delikatnie.
Ciasto z wodą mineralną
Składniki
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Oddzieli białka od żółtek. Wymieszaj żółtka solą i cukrem, następnie wlej wodę mineralną i mleko. Dokładnie wymieszaj. Białka, ubij mikserem na pianę i dodaj do mieszaniny. Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj delikatnie na jednolitą masę.
Ciasto bez jaj (chude)
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 70 ml wody
- 0,5 łyżeczki. sody
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- ulubione zioła np pietruszka
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę z solą, sodą, gałką muszkatołową (opcjonalnie) i drobno posiekaną pietruszką. Do suchej mieszanki stopniowo wlewaj wodę, mieszając trzepaczką, aż masa stanie się jednorodna.
Białkowe ciasto
Najbardziej delikatny spośród wszystkich opisanych powyżej.
Składniki
- 4 białka jaj
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka wody
- sól do smaku
Przygotowanie
Ubij białka z solą, dodaj przesianą mąkę i wodę. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję.
Weź pod uwagę następujące wskazówki dotyczące smażenia ryb w cieście: Smaż kawałki filetów tylko w mocno rozgrzanym oleju i nie zbyt blisko siebie, w przeciwnym razie sklejają się ze sobą.
Mamy nadzieję, że nasze zalecenia dotyczące smażenia rybich ryb pomogą ci przygotować smaczne danie z każdego fileta.
Comments are closed.