Na przykład koperek można go np. zamrozić, ale najlepiej jest zrobić na jego bazie sos. Przygotujesz go w ciągu kilku minut, a możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
Sos koperkowy przyda się nie tylko na zimę, ale także w lecie jako dodatek do zimnych zup, sałatek z sezonowych warzyw, jako pasta do kanapek i przyprawa do szaszłyków, ryb i makaronów.
Ta zielona przyprawa nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat, a wyglądem i fakturą przypomina sos pesto .
Umyj koperek, osusz go na ręczniku papierowym i posiekaj w blenderze wraz z obranymi ząbkami czosnku.
Sparz wrzącą wodą cytrynę, wytrzyj do sucha ręcznikiem i zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Przekrój cytrynę na pół, wyciśnij sok i dodaj go razem ze skórką do kopru.
Dodaj sól, cukier i oliwę z oliwek.
Comments are closed.