Zdradzę Ci sekret na najlepsze ciasto z makiem jakie kiedykolwiek jadłam. Będziesz zachwycona smakiem
Dziś zdradzę Ci sekret na najlepsze ciasto z makiem jakie kiedykolwiek jadłam! Wygląda zachwycająco, a smakuje fenomenalnie. Gwarantuje, że i domownicy i goście będą zachwyceni tak pysznym deserem!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 100 g cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 4 jajka
- 2 szczypty soli
- 0,5 szklanki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1 szklanka mleka
- 250 ml śmietany
- 1 cytryna
- 1 łyżka skrobi
- 1/3 szklanka cukru
- 2 żółtka
- 80 g białej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Zacznijmy od przygotowania kremu, ponieważ potrzebuje on czasu na ostygnięcie. Ubij żółtka z cukrem, dodaj mleko i skrobię. Włóż garnuszek na kuchenkę, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia. Zetrzyj skórkę na drobnej tarce i dodaj do śmietany razem z sokiem.
Dodaj pokruszoną białą czekoladę, dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę. Krem schłodzić w lodówce przez godzinę.
Teraz przygotuj ciasto. Ubijaj jajka, sól i cukier razem. Pod koniec ubijania dodaj olej roślinny i wanilię.
Wymieszaj mąkę i proszkiem do pieczenia w oddzielnym pojemniku. Do nich dodaj zmielony mak. Suchą mieszankę delikatnie dodaj do ubitych jaj, dokładnie mieszając. Ciasto będzie dość płynne.
Wlej jedną trzecią ciasta na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz przez 8–10 minut do uzyskania złotego koloru w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Upiecz tak trzy ciasta.
Możesz upiec też jedno ciasto, a następnie pokroić na trzy części.
Teraz ubij krem. Potem pozostaje tylko złożyć ciasto, przekładając warstwy ciasta kremem i włożyć je do lodówki na pół godziny. Po tym możesz jeszcze udekorować ciasto białą czekoladą. Gotowe!
Ciasto jest lekkie, delikatne i o pysznym makowym smaku. Delikatny krem cytrynowy dodaje wyjątkowej świeżości. Ciesz się tym wspaniałym deserem! Smacznego!
Comments are closed.