Zdradzę Ci sekret na najlepsze ciasto z makiem jakie kiedykolwiek jadłam. Będziesz zachwycona smakiem

Dziś zdradzę Ci sekret na najlepsze ciasto z makiem jakie kiedykolwiek jadłam! Wygląda zachwycająco, a smakuje fenomenalnie. Gwarantuje, że i domownicy i goście będą zachwyceni tak pysznym deserem!

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 0,5 szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1 szklanka mleka
  • 250 ml śmietany
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka skrobi
  • 1/3 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 80 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijmy od przygotowania kremu, ponieważ potrzebuje on czasu na ostygnięcie. Ubij żółtka z cukrem, dodaj mleko i skrobię. Włóż garnuszek na kuchenkę, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia. Zetrzyj skórkę na drobnej tarce i dodaj do śmietany razem z sokiem.

Dodaj pokruszoną białą czekoladę, dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę. Krem schłodzić w lodówce przez godzinę.

ciasto z ciastkiem z makiem

Teraz przygotuj ciasto. Ubijaj jajka, sól i cukier razem. Pod koniec ubijania dodaj olej roślinny i wanilię.

Wymieszaj mąkę i proszkiem do pieczenia w oddzielnym pojemniku. Do nich dodaj zmielony mak. Suchą mieszankę delikatnie dodaj do ubitych jaj, dokładnie mieszając. Ciasto będzie dość płynne.

ciasto z makiem w piekarniku

Wlej jedną trzecią ciasta na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz przez 8–10 minut do uzyskania złotego koloru w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Upiecz tak trzy ciasta.

Możesz upiec też jedno ciasto, a następnie pokroić na trzy części.

ciasta z makiem

Teraz ubij krem. Potem pozostaje tylko złożyć ciasto, przekładając warstwy ciasta kremem i włożyć je do lodówki na pół godziny. Po tym możesz jeszcze udekorować ciasto białą czekoladą. Gotowe!

ciasto z makiem żydowskim

Ciasto jest lekkie, delikatne i o pysznym makowym smaku. Delikatny krem ​​cytrynowy dodaje wyjątkowej świeżości. Ciesz się tym wspaniałym deserem! Smacznego!

Podoba Ci się przepis? Udostępnij go znajomym w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!