Byłoby banalne, gdybym zaproponowała Ci nadziewanie cukinii w zwykły sposób. Dla miłośników niestandardowych rozwiązań mam niezwykłą opcję: w rezultacie cukinia będzie wyglądać jak małe ananasy!
Przygotowanie:
Cukinię przetnij najpierw na pół, a następnie połówki przetnij na pół wzdłuż. Ułóż połówki na desce do krojenia wypukłą stroną do góry, wzdłuż ułóż ołówki lub patyczkami do sushi. Wykonuj wzdłuż ukośne cięcia aby powstała siatka.
Zmiel mięso razem z cebulą i czosnkiem przez maszynkę do mięsa. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Wypełnij nacięcia w cukinii mięsem. Podsmaż chwilę na patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Włóż następnie w formę do pieczenia, wlej sok pomidorowy, posyp startym serem i włóż do piekarnika, rozgrzanego do 190 stopni na 7-10 minut.
Comments are closed.