Te nadziewane pieczone cukinie to hit każdej imprezy. Wyglądają jak małe ananasy!

Jeśli masz w domu cukinię koniecznie spróbuj tego przepisu. Łatwe do przygotowania, ale niezwykle pyszne danie. Co więcej, zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku!

Byłoby banalne, gdybym zaproponowała Ci nadziewanie cukinii w zwykły sposób. Dla miłośników niestandardowych rozwiązań mam niezwykłą opcję: w rezultacie cukinia będzie wyglądać jak małe ananasy!

  1. Pieczona Cukinia Faszerowana

Składniki:

  • Cukinia 600 g
  • Mielona wołowina 300 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Twardy ser 60 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sok pomidorowy 200 ml
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Olej słonecznikowy 1 łyżka

Przygotowanie:

Cukinię przetnij najpierw na pół, a następnie połówki przetnij na pół wzdłuż. Ułóż połówki na desce do krojenia wypukłą stroną do góry, wzdłuż ułóż ołówki lub patyczkami do sushi. Wykonuj wzdłuż ukośne cięcia aby powstała siatka.

cukinia w piekarniku

Zmiel mięso razem z cebulą i czosnkiem przez maszynkę do mięsa. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

mielona wołowina

Wypełnij nacięcia w cukinii mięsem. Podsmaż chwilę na patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Włóż następnie w formę do pieczenia, wlej sok pomidorowy, posyp startym serem i włóż do piekarnika, rozgrzanego do 190 stopni na 7-10 minut.

Podawaj cukinię z sosem z dodatkiem świeżych ziół. Smacznego! Nie zapomnij podzielić się przepisem z przyjaciółmi w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!