Każda zapracowana gospodyni ma swoje specjalne dania, które można przygotować na wypadek katastrofalnego braku czasu. Bardzo często są to różnorodne zapiekanki.
Dziś w Twojej kolekcji tych zbawiennych przepisów pojawi się kolejny na pyszną zapiekankę z mielonego mięsa, ziemniaków i cukinii. Danie jest sycące, aromatyczne a co najważniejsze bardzo smaczne!
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Cebulę usmaż na patelni na oleju słonecznikowym, dodaj czosnek na patelnię na minutę przed końcem smażenia. Wymieszaj składniki i usuń patelnię z ognia.
Umyj cukinię. Pokrój warzywa w plastry (o grubości około 3 mm) i posól. Umyj pomidory i również pokrój w cienkie plasterki.
Wymieszaj mięso mielone z usmażoną cebulą. Obierz ziemniaki i pokrój cienkie kółka (najlepiej użyć specjalnej tarki, aby plasterki były jak najcieńsze). Aby warzywa były dokładnie upieczone, możesz najpierw ugotować je na półtwardo.
Rozłóż równomiernie plastry ziemniaków na blasze do pieczenia posmarowanej olejem słonecznikowym. Posyp je solą, czarnym pieprzem i wymieszaj.
Następną warstwą jest mięso z cebulą. Potem naprzemiennie, ładnie ułóż cukinię z pomidorami. Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 30–40 minut.
Podczas pieczenia zetrzyj ser na tarce. Po upieczeniu cukinii i ziemniaków wyjmij blachę z piekarnika, posmaruj zapiekankę kwaśną śmietaną i posyp serem. Ponownie włóż danie do piekarnika na 15–20 minut.
Comments are closed.