Proces przygotowywania suszonych wiśni jest podobny do przygotowania innych np. truskawkowych kandyzowanych owoców. Po pierwsze, wiśnie muszą być gotowane w syropie, a następnie suszone w piekarniku lub specjalnej suszarce.
Jeśli nie wykonasz wszystkich tych czynności, niestety owoce pozostaną kwaśne. Z 2,5 kg świeżych wiśni otrzymasz około 500 g suszonych owoców.
Naprawdę warto skorzystać z tego przepisu, aby cieszyć się tymi wspaniałymi owocami nawet zimą. A urozmaicą one smak wielu ciast, deserów, lodów itp.
Opłukaj wiśnie pod bieżącą wodą. Jeśli masz podejrzenia, że w owocach są robaki, namocz wiśnie w osolonej wodzie przez 20 minut, a następnie odlej płyn i ponownie umyj je czystą wodą.
Wypestkuj wiśnie i zasyp je cukrem, odstaw na 4–5 godzin.
Odcedź syrop i wlej do dużego rondla, zagotuj. Umieść wiśnie w syropie, powoli mieszając, gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Odcedź płyn ponownie. Syrop można wykorzystać do deserów na świeżo bądź też zawekować w słoikach.
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i umieść na niej wiśnie w jednym rzędzie. Staraj się układać owoce tak, aby się nie stykały.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 80 stopni i susz z uchylonymi drzwiami przez 1,5 godziny. Następnie obniż temperaturę do 50 stopni i susz przez kolejne 2,5 godziny.
Comments are closed.