Istnieje wiele odmian ryżu. Ale każda jest równie pyszna dlatego chętnie po niego sięgamy wykorzystując go jako dodatek do mięsa, warzyw ale też deserów.
Jeśli chcesz nauczyć się gotować idealnie pyszny ryż, zastosuj tę metodę!
Po pierwsze umyj ryż. W głębokiej misce zalej ziarna wodą, dokładnie wymieszaj je rękami i wylej wodę. Powtarzaj procedurę, aż woda będzie czysta.
Zalej umyty ryż zimną wodą, przykryj miskę papierowym ręcznikiem i odstaw na co najmniej 2 godziny. Ryż można moczyć w nocy lub rano, aby wieczorem można było go ugotować.
Wodę, w której ryż był moczony, wylej i ponownie dokładnie umyje ziarno. Umieść ryż na patelni (a najlepiej w garnku o grubym dnie). Zalej wodą.
Gotuj go przez 3 minuty na mocnym ogniu. Na tym etapie dodaj sól i masło. Przykryj pokrywką, wyłącz ogień i pozostaw garnek do osiągnięcia 30 minut.
Comments are closed.