W klasycznej wersji przepisu papryka jest nadziewana mieszanką mielonego mięsa i ryżu. Dziś proponuje Ci coś zupełnie nowego, uzyskasz jeszcze bardziej bogaty smak, wyraźny aromat i soczystą teksturę.
Sekretem tego przepisu jest dodanie posiekanych, świeżych pomidorów i dużej ilości ziół. Papryki są miękkie, pachnące i podane w niezwykle smacznym sosie!
Przepłucz kasze jaglaną w czystej wodzie, następnie zalej ją wrzącą wodą, odstaw na 30 minut, a następnie odlej wodę ( możesz też tradycyjnie ugotować ją według przepisu na opakowaniu). Umyj paprykę, usuń nasiona.
Wymieszaj oba rodzaje mielonego mięsa, dodaj pokrojone drobno pomidory, posiekaną kolendrę, szczypiorek, a także wszystkie przyprawy i kasze jaglaną. Posól i dokładnie wymieszaj.
Nadziej papryki przygotowaną masą. Umieść warzywa blisko siebie w garnku o grubym dnie.
Wymieszaj kwaśną śmietanę, koncentrat pomidorowy, sos adżika i zalej paprykę tą mieszanką. Jeśli to konieczne, posól. Umieść garnek na kuchence, po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj paprykę pod pokrywką na małym ogniu przez 35–40 min. Gotowe!
Comments are closed.