Trufla Ewy! Bardzo czekoladowa, bardzo delikatna… Nawet teściowa błaga o przepis.

Ten niezwykle uwodzicielski deser to arcydzieło mistrzów francuskiej akademii kulinarnej Le Cordon Bleu.

Trudno powiedzieć cokolwiek o pochodzeniu jego nazwy. W każdym razie miłośnicy wypieku czekolady będą w słodkiej ekstazie, próbując choćby jeden kawałek! Pozwól sobie również zanurzyć się w tym truflowym szaleństwie …

Ciasto Evy

SKŁADNIKI:

  • 225 g masła
  • 460 g czekolady z 55–70% zawartości kakao
  • 9 jaj
  • 100 g cukru
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • kakao w proszku do dekoracji
  • forma o średnicy 23 cm

Ciasto Evy

PRZYGOTOWANIE:

Roztop masło z czekoladą na małym ogniu, ciągle mieszając. Zostaw kawałek masła, aby posmarować formę.

Oddziel białka od żółtek. Dobrze ubij żółtka z cukrem.

Łopatka delikatnie wymieszaj ubite żółtka z ochłodzoną już mieszanką czekoladową.

Białko ubij oddzielnie z kwaskiem cytrynowym.

Ciasto Evy

Zacznij delikatnie dodawać 1/3 ubitych białek do czekoladowej części ciasta, mieszaj ją delikatnie silikonową łopatką. Dodawaj powoli resztę białek.

Ciasto Evy

Ściany i dno formy posmaruj masłem. Wlej ciasto w formę, wypoziomuj szpatułką. W przypadku braku odłączanej formy, użyj zwykłej, ale wyłóż ją folią, którą należy przesmarować olejem przed wylaniem ciasta.

Ciasto Evy

Piecz w 150 ° C przez 35–40 minut. Nie trzymaj ciasta w piekarniku dłużej niż przez określony czas – ryzykujesz uzyskanie zwykłego ciastka.

Może się wydawać, że ciasto jest surowe, ale tak nie jest! Po nocy spędzonej w lodówce będzie idealne!

Schłodź deser w formie, a następnie zostaw na noc w lodówce. Na końcu udekoruj ciasto obsypując je kakao.

Ciasto Evy

Pamiętaj, aby upiec ten czekoladowy cud, aby w pełni doświadczyć jego delikatnego smaku trufli …

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!