Domowe klopsiki, soczyste z pachnącym sosem. Dania z dzieciństwa, które kocha każdy z nas.

Dania z przedszkola – jedno z najcieplejszych wspomnień każdego dorosłego. Delikatny smak klopsików pamięta każdy z nas!

Dziś podzielę się z Tobą przepisem na najsmaczniejsze klopsiki jakie kiedykolwiek jadłam w sosie pomidorowo-śmietanowym, myślę, że staną się one również Twoją specjalnością!

mielone klopsiki z ryżem

SKŁADNIKI NA KLOPSIKI

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego i wołowego
  • 0,3–0,5 szklanki surowego ryż
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA SOS

  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka pasaty pomidorowej
  • 1 liść laurowy
  • 1.5 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

Dokładnie umyj ryż, zalej następnie wodą w stosunku 1: 1 i ugotuj na półtwardo. Wymieszaj go z mięsem mielonym. Dodaj cebulę, startą lub zmieloną w maszynce do mięsa, jajka, sól i pieprz do smaku.

mielone klopsiki z ryżem

Wymieszaj farsz do uzyskania gładkiej masy.

mielone klopsiki z ryżem

Z rękami zanurzonymi w wodzie, uformuj małe kulki z mielonego mięsa. Obtocz każdą kulkę w mącę.

mielone klopsiki z ryżem

Podsmaż klopsiki na patelni na złoty kolor (nie przykrywaj pokrywką). Następnie przenieś je na głęboką patelnię.

mielone klopsiki z ryżem

Na osobnej patelni lekko podsmaż mąkę, dodaj do niej koncentrat pomidorowy, wlej jedną część wody i dokładnie wymieszaj.

Posól, trzymaj sos na ogniu przez około 30 sekund, następnie wlej go do klopsików. Duś około 10 minut klopsiki pod pokrywką na małym ogniu.

mielone klopsiki z ryżem

Oddzielnie wymieszaj śmietanę w pół szklanki zimnej wody. Po 10 minutach duszenia wlej sos śmietanowy do do rondla, przykryj pokrywką i dalej gotuj przez kolejne 20 minut. 5 minut przed zakończeniem gotowania dodaj liść laurowy.

mielone klopsiki z ryżem

Te delikatne, pożywne kulki mięsne smakują jak te z czasów mojego przedszkola … Możesz podawać je z dowolnymi dodatkami, obficie podlewając je sosem, gwarantuje będzie smacznie!

Daj swoim znajomym pyszne wspomnienia, podziel się świetną, sprawdzoną recepturą!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!