Ta pyszna szarlotka włoska ma miękkie ciasto, rześkie, kwaśne nadzienie – wszystko, co kocham

Dziś chcemy zaoferować Państwu przepis na rustykalne włoskie ciasto. Jeśli lubisz tak jak ja wypieki z jabłkami, to ten deser Cię zachwyci!

Nie należy porównywać go ze zwykłymi szarlotkami. Włosi stworzyli swoją idealną i wyjątkową formułę!

Składniki:

  • Mąka pszenna 180 g
  • Jabłka 4 sztuki
  • Żółtka 2 sztuki
  • Cukier 140 g
  • Masło 50 g
  • Mleko 125 g
  • Proszek do pieczenia 4 g
  • Sól szczypta 

Przygotowanie:

Odłóż 3 łyżki cukru a pozostały dodaj do żółtek i ubijaj dopóki cukier nie zostanie całkowicie rozpuszczony.

Włóż masło do kuchenki mikrofalowej, aby się stopiło. Gdy trochę ostygnie, dodaj 1/2 masła do mieszanki jajek i cukru, wymieszaj. Dodaj mleko i ponownie wszystko dobrze wymieszaj.

Do tej masy dodaj mąkę pszenną, a następnie proszek do pieczenia. Mieszaj, aż cała masa będzie gładka, bez grudek.

Weź blaszkę do pieczenia, najlepiej okrągłą. Przykryj ją pergaminem i wylej gotowe ciasto na wierzch.

Obierz owoce. Pokrój je w plastry i po prostu ułóż je na cieście w formie.

Posmaruj jabłka resztą masła i posyp pozostałym cukrem.

Ustaw temperaturę piekarnika na 180 ° C i włóż formę z ciastem na 35 minut.

To ciasto jest pachnące i delikatne, miękkie w środku, ale z chrupiącą skórką. Jednym słowem – jest doskonałe!
Podziel się przepisem z przyjaciółmi !

Pozwól wszystkim cieszyć się smakiem włoskich wypieków, nawet jeśli wizyta w tym słonecznym kraju to tylko marzenie.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!