Ktokolwiek wymyślił to danie jest mało istotne, najważniejsze że jest bardzo smaczne. Istnieje wiele opcji jego przygotowania. Ale jego głównymi składnikami są zawsze kapusta i mięso.
Gotowe danie jest gęste, lekko kwaśne i aromatyczne. Zazwyczaj bigos jest gotowany bez pomidorów, ale dla ciekawego, lekko kwaśnego smaku lepiej je dodać. Mmmm, pysznie!
Pokrój mięso w kostkę. Najlepiej jest użyć wołowiny, ale można również wieprzowinę lub żeberka.
Podgrzej olej słonecznikowy w garnku. Podsmaż w nim mięso. Dodaj posiekaną cebulę. Duś mięso z cebulą przez około 8 minut. Pokrój marchewkę w paski. Dodaj do garnka i gotuj jeszcze 8 minut. Popieprz i wymieszaj.
Pokrój pomidory w małą kostkę. Dodaj do reszty składników i gotuj 5 minut.
Posiekaj kapustę, posól i wymieszaj rękami. Daj jej trochę czasu aby puściła sok. Dodaj kapustę do garnka. Przykryj i gotuj bigos przez 50–60 minut. Od czasu do czasu musisz zamieszać.
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!
Comments are closed.