Ta sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do każdego świątecznego stołu, a także idealnym dodatkiem na codziennym rodzinnym obiedzie.
Dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą i odetnij końcówki po obu stronach. Następnie pokrój je w cienkie koła.
Obierz marchewki i zetrzyj na specjalnej tarce do marchwi po koreańsku lub pokrój w bardzo cienkie słomki.
W głębokiej misce wymieszaj ogórki z marchewką, dodaj sól, cukier i przyprawy, ocet, olej roślinny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw w lodówce na 4–5 godzin lub nawet na noc.
Ogórki ułóż w sterylnych słoikach. Następnie przykryj pokrywkami i umieść w głębokim garnku wypełnionym wodą. Ogórki gotuj 10 minut, jeśli objętość słoików wynosi 0,5 litra i 15 minut, jeśli 1 l.
Słoiki wyjmij z garnka, zawiń kocem i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przechowuj je w ciemnym miejscu.
Gotowe koreańskie ogórki przed podaniem można posypać sezamem lub posiekanymi ziołami.
Najlepiej smakują z dowolnymi potrawami ziemniaczanymi , smażonym i duszonym mięsem lub rybą. Gotuj z przyjemnością i dziel się nowymi przepisami z przyjaciółmi!
Comments are closed.