Ostre i pikantne ogórki po koreańsku: najlepsza przekąska w 2020 roku

Oprócz zwykłych marynowanych ogórków można przygotować też różne doskonałe przekąski. Na przykład ogórki w stylu koreańskim z marchewką i czosnkiem. 

Ta sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do każdego świątecznego stołu, a także idealnym dodatkiem na codziennym rodzinnym obiedzie.

Składniki:

  • Ogórki 2 kg
  • Cukier 100 g
  • Marchewka 300 g
  • Olej słonecznikowy 120 ml
  • Czosnek 10 ząbków
  • Sól 40 g
  • Przyprawa do marchwi po koreańsku 7 g
  • Ocet 100 ml 

Przygotowanie:

Dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą i odetnij końcówki po obu stronach. Następnie pokrój je w cienkie koła.

pokrojone ogórki

Obierz marchewki i zetrzyj na specjalnej tarce do marchwi po koreańsku lub pokrój w bardzo cienkie słomki.

starta marchewka

W głębokiej misce wymieszaj ogórki z marchewką, dodaj sól, cukier i przyprawy, ocet, olej roślinny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw w lodówce na 4–5 godzin lub nawet na noc.

sałatka z ogórka na zimę

Ogórki ułóż w sterylnych słoikach. Następnie przykryj pokrywkami i umieść w głębokim garnku wypełnionym wodą. Ogórki gotuj 10 minut, jeśli objętość słoików wynosi 0,5 litra i 15 minut, jeśli 1 l.

można sterylizować

Słoiki wyjmij z garnka, zawiń kocem i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przechowuj je w ciemnym miejscu.

Ogórki w stylu koreańskim

Gotowe koreańskie ogórki przed podaniem można posypać sezamem lub posiekanymi ziołami.

Najlepiej smakują z dowolnymi potrawami ziemniaczanymi , smażonym i duszonym mięsem lub rybą. Gotuj z przyjemnością i dziel się nowymi przepisami z przyjaciółmi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!