Dziś chcemy zadowolić nowym przepisem fanów pieczarek i wszelkich innych grzybów, przepisem na najdelikatniejszy grzybowy kawior. Przygotowuje się szybko i nie wymaga drogich składników.
Kawior z grzybów lub inaczej też zwana przez niektórych zupa grzybowa jest odżywcza i smaczna. Idealna domowa pasta na kanapki, przystawka do warzywnego dania i mięsa.
Jest to przysmak, który jest bardzo popularny w zachodniej Ukrainie.
Zalej pieczarki zimną wodą, dodaj liść laurowy i cebulę w łusce. Gotuj przez około godzinę, a następnie przecedź przez durszlak i ostudź.
Cebulę drobno posiekaj, zetrzyj marchew i pokrój orzechy na duże kawałki. Podsmaż powyższe składniki na oleju słonecznikowym na złoty kolor.
Pieczarki zmiel wraz z zawartością patelni przez maszynkę do mięsa. Roztop masło na patelni i dodaj zmielone składniki. Smaż około 5 minut.
Następnie wyłącz ogień, dodaj przyprawy i posiekany czosnek. Smaż znów mieszankę przez kolejne 10 minut, regularnie mieszając. Możesz zjeść danie od razu bądź zawekować w słoikach i przechowywać w lodówce maksymalnie do 2 tygodni.
Do tego przepisu idealnie nadają się nie tylko pieczarki, ale także wszelkie grzyby. Ten kawior świetnie uzupełnia smak warzywnych dań.
Na przykład spróbuj połączyć go z pieczonymi młodymi ziemniakami .
Jak przepis? Zapisz go w zakładkach i udostępnij swoim znajomym na Facebooku!
Comments are closed.