Okrągłe serniki jak pączki. Dzięki jednemu trikowi serniczki będą delikatne, pulchne i puszyste.
Prawie wszyscy wiedzą, jak smażyć serniczki. Ale nie każda gospodyni zna akurat ten przepis, a naprawdę warto spróbować przygotować to pyszne i zdrowe danie!
Puszyste serniki przypadną do gustu nawet tym, którzy nie kochają smaku twarogu! Nie mają one kwaśnego smaku charakterystycznej dla klasycznych placków serowych, bardziej przypominają stare, dobre pączki twarogowe .
W tradycyjnych przepisach nie stosuje się sody ani proszku do pieczenia, ale tutaj proszek do pieczenia odgrywa jedną z głównych ról, ponieważ dzięki temu danie jest bardziej puszyste.
Puszyste twarogowe placuszki – serniczki z patelni
Powiem Ci, jak zrobić oryginalne, pyszne serniki przypominające pączki. Cały sekret tkwi w proszku do pieczenia i tym, że twarogu nie miesza się trzepaczką, a rękami. Danie jest smażone w dwóch rodzajach oleju. Dzięki temu serniki będą delikatne, pulchne i puszyste!
SKŁADNIKI
- 700 g twarogu (zawartość tłuszczu od 5 do 9%)
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 g cukru waniliowego
- 6 łyżek mąki
- 2 szczypty proszku do pieczenia
- 30 ml oleju roślinnego
- 30 g masła
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
W głębokiej misce połącz twarożek z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj dłońmi. Należy pamiętać, żeby przedtem dokładnie umyć ręce!Następnie dodaj jajka i mieszaj, aż masa będzie gładka.
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszaj, aby w sernikach nie było grudek.
Wlej suchą mieszankę do reszty składników, dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta i lepka.
Przenieś masę twarogową na stół posypany mąką. Uformuj mokrymi rękami kulki wielkości piłki do tenisa stołowego. Obtocz je w mące i trochę zmiażdż, tworząc placuszki.
Rozgrzej patelnię, dodaj do niej odrobinę oleju roślinnego i trochę masła. Smaż serniki na małym ogniu na złoty kolor.
To wszystko, serniczki są gotowe. Smacznego!
Polecam podawać serniki z kwaśną śmietaną, dżemem lub owocami.
Comments are closed.