Śniadanie to zastrzyk energii i witalności na cały dzień. Wydajność i nastrój zależą w dużej mierze od tego, jakie danie zjemy na początku dnia.
Grzanki przygotowane z miłością i wyobraźnią mogą być idealną opcją śniadaniową. Są smaczne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Dlatego dziś proponujemy kilka przepisów na pyszne domowe grzanki.
Jak zrobić grzanki
Grzanki z serem i pomidorami, szynką i rybą, czekoladą i dżemem oraz oczywiście z bananem i cynamonem, jak w naszym pierwszym przepisie. Proste, ale sycące i bardzo smaczne danie na śniadanie!
Grzanki z bananem i cynamonem
Jeśli lubisz słodkie smaki na śniadanie, ten przepyszny przepis jest dla Ciebie.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła
- 2 kromki chleba
- 1 banan
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- gałka muszkatołowa, cynamon do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Rozsmaruj masło na kawałku chleba, połóż pokrojone banany na wierzchu i przykryj drugim kawałkiem chleba.
- Roztrzep jajko, dodaj do niego gałkę muszkatołową, cynamon, sok pomarańczowy.
- Zanurz obie strony kanapki w mieszance. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
- Smacznego!
Grzanki z Szynką i Serem
Grzanki z serem i szynką – szybkie i sycące śniadanie! Nadzienie można dowolnie zmieniać! Możesz uzupełnić je pomidorem lub zrezygnować z szynki i uzupełnić serem ze świeżymi ziołami.
SKŁADNIKI
- 4 kromki chleba
- 4 plastry sera
- 2 plasterki szynki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj jajko z mlekiem, solą do smaku.
Na kromce chleba połóż kawałki sera, szynki i , przykryj drugim kawałkiem chleba.
Powstałą kanapkę przetnij po przekątnej.
Każda kanapka zanurz w mieszaninie jajek z mlekiem i bułką tartą.
Smaż na patelni z lekko podgrzanym olejem roślinnym po obu stronach.
Podawaj gorące grzanki ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
Grzanki z truskawkami i miętą
Chrupiące grzanki ze świeżymi truskawkami to świetny pomysł na pyszne śniadanie.
SKŁADNIKI
- 200 g truskawek
- 60 g chleba
- 20 g masła
- 2 łyżeczki cukier
- mięta do smaku
PRZYGOTOWANIE
Obierz i drobno posiekaj truskawki na małe plasterki. Drobno posiekaj miętę.
W misce wymieszaj truskawki, miętę i cukier. Pozostaw na chwilę, aby truskawki puściły sok.
Roztop masło na patelni i smaż plastry bochenka, aż będą kruche. Aby zapobiec przypaleniu masła, dodaj do niego łyżkę oleju roślinnego.
Na toście ułóż truskawki z miętą.
Słodkie grzanki z truskawkami i miętą są gotowe. Smacznego!
Comments are closed.