Ten produkt można również kupić w supermarkecie, ale oczywiste jest, że kukurydza z własnego ogrodu według sprawdzonej receptury jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza.
Kukurydzę najlepiej jest wziąć młodą. W takim przypadku ugotuje się ona szybko (15-20 minut). Chociaż dojrzała żółta kukurydza jest również odpowiednia, wystarczy ją ugotować dłużej – około 1-1,5 godziny. Wskazana ilość marynaty wystarcza na około 4 półlitrowe słoiki.
Obierz kukurydzę z liści i odetnij końcówki warzywa, aby mieściły się do garnka.
Umieść kukurydzę w garnku, zalej wodą i gotuj, aż będzie prawie gotowa.
Umieść gotowaną kukurydzę w pojemniku z zimną wodą. Pozostaw do ostygnięcia i oddziel ziarna. Napełnij czyste, wysterylizowane słoiki kukurydzą.
Teraz zrób marynatę. Aby to zrobić, dodaj sól, cukier i kwasek cytrynowy do wody, wymieszaj, włącz ogień, zagotuj i gotuj przez kilka minut.
Gotową marynatą napełniaj słoiki kukurydzy. Sterylizuj przez 20–25 minut.
Odwróć gotowe słoiki do góry dnem i pozwól im ostygnąć. Przechowuj kukurydzę w chłodnym miejscu, niedostępnym dla bezpośredniego światła słonecznego (piwnica lub spiżarnia).
Comments are closed.