Nigdy nie kupuję kukurydzy w sklepie – konserwuję w domu. Miękka, soczysta i bez chemii!

Ten produkt można również kupić w supermarkecie, ale oczywiste jest, że kukurydza z własnego ogrodu według sprawdzonej receptury jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza.

Kukurydza na zimę

Kukurydzę najlepiej jest wziąć młodą. W takim przypadku ugotuje się ona szybko (15-20 minut). Chociaż dojrzała żółta kukurydza jest również odpowiednia, wystarczy ją ugotować dłużej – około 1-1,5 godziny. Wskazana ilość marynaty wystarcza na około 4 półlitrowe słoiki.

kukurydza na zimę

SKŁADNIKI MARYNATY

  • 1 litr wody
  • 30 g soli
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE

Obierz kukurydzę z liści i odetnij końcówki warzywa, aby mieściły się do ​​garnka.

kukurydza na zimę w bankach

Umieść kukurydzę w garnku, zalej wodą i gotuj, aż będzie prawie gotowa.

kukurydza na zimę w domu

Umieść gotowaną kukurydzę w pojemniku z zimną wodą. Pozostaw do ostygnięcia i oddziel ziarna. Napełnij czyste, wysterylizowane słoiki kukurydzą.

przepis na kukurydzę zimową

Teraz zrób marynatę. Aby to zrobić, dodaj sól, cukier i kwasek cytrynowy do wody, wymieszaj, włącz ogień, zagotuj i gotuj przez kilka minut.

kukurydza w słoiku na zimę

Gotową marynatą napełniaj słoiki kukurydzy. Sterylizuj przez 20–25 minut.

marynowana kukurydza na zimę

Odwróć gotowe słoiki do góry dnem i pozwól im ostygnąć. Przechowuj kukurydzę w chłodnym miejscu, niedostępnym dla bezpośredniego światła słonecznego (piwnica lub spiżarnia).

kukurydza na zimę

Jak widać, kukurydza jest przygotowywana bardzo prosto. Podziel się tym szybkim przepisem z przyjaciółmi w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!