Marynowana papryka z koperkiem i czosnkiem to prawdziwy hit na moim stole w zimowe dni. Ta kombinacja w pełni wydobywa słodkawe nuty papryki i jej niesamowity aromat. Gwarantuje, że i Twoi domownicy pokochają jej smak!
Z proponowanej ilości składników otrzymasz się około 10 półlitrowych słoików.
Dobrze umyj paprykę, usuń nasiona i pokrój w duże paski.
Posiekaj czosnek i koperek nożem.
Połącz wodę, ocet i olej. Dodaj sól, cukier, włóż garnek na ogień i zagotuj.
W małych porcjach wkładaj paprykę we wrzącą wodę na 3-4 minuty. Następnie włóż do wysterylizowanych słoików, dodając też czosnek i koperek.
Wlej pozostałą marynatę do słoików i zakręć je sterylizowanymi pokrywkami.
Odwróć słoiki do góry dnem i zawiń je w koc i pozostaw do ostygnięcia.
Comments are closed.