Jeśli używasz rękawa do pieczenia, powinnaś o tym wiedzieć. To dla Twojego zdrowia.
Wiele gospodyń domowych już dawno zapomniało o przypalonej blasze do pieczenia dzięki rękawowi do pieczenia. Nie ma nic łatwiejszego niż włożenie wszystkich składników do „torby” i po chwili wyjęcie gotowego dania z piekarnika.
Czy rękaw do pieczenia jest toksyczny?
Materiał, z którego wykonana jest folia, jest przeznaczony do stosowania w wysokich temperaturach. Naukowo nazywa się to długookresowym – zmodyfikowanym żaroodpornym tereftalanem polietylenu, a po podgrzaniu jest w stanie emitować tylko wodę i dwutlenek węgla.
W najgorszym przypadku rękaw do pieczenia może zmienić się w sadzę, czyli zwykły węgiel …
Jak korzystać z rękawa do pieczenia
Dla miłośników pieczenia potraw w rękawie zalecamy zaopatrzenie się w kilka rodzajów tego niezbędnego asystenta: duże i małe rozmiary, a także indywidualne opakowania do przygotowywania porcjowanych potraw. Tak, tak i takie są dostępne!
Najlepiej jest wziąć kawałek rękawa z zapasem, a następnie odciąć nadmiar części, pozostawiając około 5 cm.
Rękaw do pieczenia można używać nie tylko w piekarniku elektrycznym i gazowym, ale także w kuchence mikrofalowej, a nawet do gotowania na parze. Niewiele osób wie, że za jego pomocą możesz ugotować pyszny omlet.
Przed włożeniem naczynia do piekarnika należy wykonać kilka nakłuć w górnej części rękawa wykałaczką lub nożem, aby nadmiar pary był uwalniany.
Aby potrawa była zarumieniona i pięknie złocista, 20 minut przed końcem pieczenia należy delikatnie rozerwać rękaw na wierzchu. Niektórzy producenci przewidzieli taką potrzebę i dla wygody wykonali przerywany szew w rękawie.
Umieszczając naczynie w piekarniku, upewnij się, że rękaw nie dotyka ścian, a tym bardziej góry piekarnika.
Jedzenie pieczone w rękawie jest uważane za bardziej zdrowe.
Rękaw do pieczenia jest przeznaczony do gotowania warzyw , mięsa, a nawet deserów. Jedzenie przyrządzone w rękawie okazuje się soczyste, nasycone własnymi sokami, a co najważniejsze – zdrowe!
Comments are closed.