Przekąska: Język teściowej. Nie przez przypadek ma taką nazwę.

Postawiłam  znaleźć interesujący i oryginalny przepis na sałatkę zimową i w ten sposób natknęłam się na ten przepis!

Już w ten weekend przygotujemy drugą porcję tej niesamowitej przystawki „Język teściowej” . Są umiarkowanie ostre, pikantne i pachnące. A wygląda ona niesamowicie ciekawie!

Składniki

  • Ogórki 1 kg
  • Papryka 2 sztuki
  • Ocet 10 łyżek
  • Czosnek 5 ząbków
  • Natka pietruszki 50 g
  • Koperek 50 g
  • Cukier 100 g
  • Sól 50 g
  • Czarny pieprz w ziarnach 6 sztuk
  • Mielna czerwona papryka 0,5 łyżeczki
  • Woda 500 ml

Przygotowanie

Umyj ogórki pod bieżącą wodą, odetnij końcówki i pokrój w cienkie plasterki za pomocą krajalnicy do warzyw.

bułki ogórkowe

Obierz paprykę z nasion i pokrój w paski. Zawiń każdy kawałek papryki w plasterek ogórka.

pieprz w puszce

Wysterylizuj słoiki i ułóż na dnie każdego gałązkę natki pietruszki, kilka groszków pieprzu i ząbek czosnku. Ułóż rolki ciasno na przyprawach, jak najbliżej siebie.

Doprowadź wodę do wrzenia i zalej nią każdy słoik. Przykryj, pozostaw na 10 minut, a następnie wylej wodę.

zimowa przekąska

Aby przygotować marynatę, rozpuść cukier, sól, czerwoną paprykę w 500 ml wody i dodaj koperek. Niech się zagotuje, a następnie wlej do słoików i dodając do każdego po 2 łyżki octu.

Wysterylizowanymi pokrywkami  zakręć słoiki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Udostępnij ten oryginalny przepis znajomym na Facebooku!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!