Groch jest najbardziej kompletnym zamiennikiem mięsa . Podobnie jak inne rodzaje roślin strączkowych, jest bogaty w białka roślinne, w składzie jak najbliższy zwierzęcemu.
Zawiera 3 razy więcej witamin z grupy B niż chleb pełnoziarnisty!
Przygotowanie bogatej zupy jest najłatwiejszym sposobem, aby cieszyć się smakiem i zaletami groszku. Jak przygotować pyszną zupę grochową, aby wszyscy domownicy zajadali się nią zachwytem! Podpowiemy Ci!
Pyszna grochówka
Aby zupa grochowa była naprawdę smaczna, aromatyczna, a jej przygotowanie nie trwało zbyt długo, przestrzegaj trzech prostych zasad
- Wybierz suchy groszek pokrojony na pół.
- 6-8 godzin przed gotowaniem zalej groszkiem wrzącą wodą. Po namoczeniu odlej wodę i opłucz groszek.
- Podczas gotowania grochu dodaj do garnka 1 łyżeczkę sody (na około 3 l wody). Ta sztuczka nadaje się również do gotowania fasoli, ponieważ soda pomaga przyspieszyć zmiękczenie roślin strączkowych. A nie wpływa na smak potrawy.
Zupa grochowa z kiełbasą myśliwską
Składniki
- 300 g kiełbasy myśliwskiej
- 200 g suchego groszku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 5-6 małych ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżki stołowej oleju słonecznikowego
- 4-5 ząbków czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Opłucz namoczony groszek czystą wodą, zalej wodą aby jej poziom zakrył zdecydowanie groch około 5 -7 cm. Po zagotowaniu dodaj sodę, wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
Pokrój obrane ziemniaki w kostkę i włóż do garnka.
Drobno posiekaj obraną cebulę, zetrzyj marchewki na tarce o dużych oczkach. Podsmaż warzywa na oleju słonecznikowym, a następnie dodaj do zupy. Gotuj przez 30 minut.
Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w kosteczkę kiełbasę myśliwską (lub inną wędlinę), posiekany czosnek, umyte liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj kolejne 10 minut, a następnie wyłącz ogień, wyjmij liście laurowe, pozostaw zupę na 15 minut.
Przed podaniem przypraw grochówkę posiekanym koperkiem lub np. grzankami.
Opcje przyrządzania zupy grochowej
Zupa z dwoma rodzajami groszku.
Oprócz groszku przekrojonego na sucho, pod koniec gotowania, możesz dodać szklankę świeżego (mrożonego) zielonego groszku.
Zupa z Kurczaka.
Opcja dietetyczna dla tych, którzy chcą zjeść lżejszą wersję zupy. Zamiast kiełbasy dodaj do zupy gotowanego kurczaka, pokrojonego na małe plastry.
Zupa grochowa z pieczarkami.
Wegetariańska wersja potrawy. Postępuj zgodnie z poprzednim schematem, a na etapie dodawania składników mięsnych dodaj pokrojone pieczarki wcześniej podsmażone na patelni.
Zupa grochowa z oliwkami i pomidorami.
Kolejny lekki przepis na zupę grochową, niezwykła kwaskowość, którą polubisz. Pokrój oliwki ( 0,5 puszki) na połówki, pomidory (2 sztuki) pokrój w kostkę. Dodaj na 5 minut przed końcem gotowania.
Drobiowa zupa grochowa z curry.
Groszek należy zalać nie wodą, ale bulionem drobiowym. Następnie gotuj zgodnie z podstawową recepturą, ale nie dodawaj kiełbasy. Na koniec dodaj 0,5 łyżki curry w proszku i szczyptę papryki i imbiru. Indyjska bajka!
Comments are closed.