Cukinia jak grzyby – zrób tą cukiniową przekąskę, a zimą podziękujesz mi za ten przepis.

Nadszedł czas, aby przygotować przetwory z cukinii na zimę. Z tej okazji dzielimy się z Tobą bardzo dobrym przepisem, który nie wymaga dużego wysiłku, ale rezultat prac z pewnością Cię zadowoli.

Przekąska jest chrupiąca, bardzo aromatyczna, słodkawa z pikantno-słoną nutą smaku. Potrawa smakuje trochę jak marynowane grzyby – stąd nazwa. Z tej ilości produktów otrzymuje się dwa słoiki o pojemności 1 litra.

Składniki

  • Cukinia 1,5 kg
  • Czosnek 4 ząbki
  • Sól 1 łyżka
  • Czarny pieprz 1 łyżeczka
  • Cukier 3 łyżki
  • Olej słonecznikowy 120 ml
  • Ocet 120 ml
  • Papryka chilli 1 sztuka
  • Natka pietruszki 20 g

Przygotowanie

Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę, włóż do głębokiej miski, przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj 1 łyżkę soli, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu, 3 łyżki cukru i olej roślinny.

Pokrój ostrą paprykę w pierścienie, drobno posiekaj zioła, dodaj do cukinii i wlej 120 ml octu. Wymieszaj wszystko jeszcze raz i odstaw na 3 godziny.

cukinia jak grzyby

Po 3 godzinach przenieś cukinię do wysterylizowanych słoików wraz z sokiem, który puściła. Przykryj pokrywkami i umieść w rondlu z ciepłą wodą, kładąc wcześniej ręcznik kuchenny na dnie garnka.

Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7–8 minut.

cukinia na zimę

Następnie ostrożnie wyjmij słoiki, mocno dokręć pokrywy, odwróć je do góry dnem i pozostaw, aż całkowicie ostygną. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!