Przekąska jest chrupiąca, bardzo aromatyczna, słodkawa z pikantno-słoną nutą smaku. Potrawa smakuje trochę jak marynowane grzyby – stąd nazwa. Z tej ilości produktów otrzymuje się dwa słoiki o pojemności 1 litra.
Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę, włóż do głębokiej miski, przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj 1 łyżkę soli, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu, 3 łyżki cukru i olej roślinny.
Pokrój ostrą paprykę w pierścienie, drobno posiekaj zioła, dodaj do cukinii i wlej 120 ml octu. Wymieszaj wszystko jeszcze raz i odstaw na 3 godziny.
Po 3 godzinach przenieś cukinię do wysterylizowanych słoików wraz z sokiem, który puściła. Przykryj pokrywkami i umieść w rondlu z ciepłą wodą, kładąc wcześniej ręcznik kuchenny na dnie garnka.
Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7–8 minut.
Comments are closed.