Biorę 3 półlitrowe słoiki na kilogram owoców. Nawet sąsiedzi wychwalają moje śliwki na osiedlu.
Suszone warzywa i owoce to jeden ze sposobów przygotowywania żywności na zimę. Suszone na słońcu śliwki są bardzo łatwe do przygotowania.
To tani i smaczny przysmak, który może zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych gości.
Są przygotowywane w lecie z domowych owoców. Miękkie i soczyste śliwki są idealne do tego dania. Wszystko, czego potrzebujesz to słoiki, piekarnik i zamiłowanie do eksperymentów!
Suszone śliwki czosnkowe
Składniki
- 40 śliwek
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki kolendry
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
Przygotowanie
Umyj śliwki, pozbądź się pestek. Przykryj blachę pergaminem. Połóż obrane śliwki. Posyp solą, cytryną i czarnym pieprzem. Piecz przez 2,5 godziny w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni, z lekko otwartymi drzwiami.
Następnie ułóż śliwki w słoikach. Na pierwszej warstwie śliwek połóż pokrojony w cienkie talerze czosnek. Dalszą część śliwek posyp tymiankiem i kolendrą. Powtarzaj warstwy, aż napełnisz cały słoik. Wlej mieszaninę słonecznika i oliwy z oliwek. Zamknij szczelnie pokrywkę i pozostaw w lodówce na dwa dni.
Miękkie suszone śliwki
Składniki
- 2 kg śliwek
- 35 g czosnku
- 0,25 łyżeczki soli
- 20 łyżek nierafinowanego oleju słonecznikowego
- 20 łyżek rafinowanego oleju słonecznikowego
- 2,5 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka włoskich ziół
- 0,25 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 szczypty suszonej bazylii
Przygotowanie
Umyj śliwki i usuń pestki. Przykryj dwie blachy do pieczenia pergaminem. Połóż na nich śliwki. Posól, posyp papryką i bazylią. Piecz śliwki na 2 poziomach przez 2,5 godziny w rozgrzanym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Po godzinie i 20 minutach zamień miejscami blachy do pieczenia.
Wysterylizuj słoiki. Na spodzie każdego ułóż kilka cienkich plasterków czosnku. Następnie warstwę śliwek. Posyp przyprawą włoskich ziół do smaku i mieloną papryką. Powtarzaj warstwy, aż napełnisz słoik. Jeśli to pół litrowy słoik, wlej 1 łyżkę octu.
Następnie dodaj 8 łyżek różnych olei. Śliwki muszą być całkowicie pokryte olejem. Włóż gotowy produkt na dwa dni do lodówki.
Jeśli spodobały Ci się te przepisy – udostępnij je na facebooku znajomym!
Comments are closed.