Bakłażan smażony z jajkiem i czosnkiem – domowe danie o niezapomnianym smaku

Bakłażan jest łatwy do przygotowania, nie zepsujesz jego smaku żadną przyprawą, idealny nawet na przystawkę,  przekąskę, a nawet na danie główne.

Ale, co zaskakujące, istnieje wiele przepisów na to danie. Chcemy podzielić się z Tobą naszym ulubionym!

Składniki

  • Jajko 3 sztuki
  • Olej słonecznikowy 4 łyżki
  • Majonez 1 łyżeczka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Czarny pieprz do smaku
  • Bakłażan 2 sztuki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Cebula 1 sztuka

Przygotowanie

Za pomocą trzepaczki wymieszaj jajka, dopraw solą i pieprzem. Obierz bakłażana i pokrój w duże kostki. Przenieś bakłażan do jajek, dokładnie wymieszaj.

bakłażan w jajach

Przykryj pojemnik folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Okresowo mieszaj zawartość.

bakłażan z ubitymi jajkami

Pokrój cebulę. Rozgrzej olej na patelni i usmaż na złoty kolor. Następnie włóż ją do miski. Posiekaj pietruszkę i czosnek.

posiekana cebula

Umieść bakłażana wraz z całym płynem w już rozgrzanej patelni (po cebuli). Smaż, aż będzie chrupiący, około 10 minut, mieszając w między czasie kilka razy. Następnie dodaj cebulę i wymieszaj.

jak gotować bakłażana

Na koniec dodaj pietruszkę i czosnek, wymieszaj i zdejmij z ognia. Możesz dodać łyżkę majonezu lub kwaśnej śmietany do smaku. Pomieszaj i podawaj do stołu! Smacznego!

Bakłażan z czosnkiem

Smak tej potrawy jest na prawdę wyjątkowy: delikatny i przyjemny. Podziel się tym wyśmienitym przepisem ze znajomymi w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!