Z wielką przyjemnością dzielimy się ciekawym sposobem przyrządzania uwielbianych przez wiele osób placków ziemniaczanych po niemiecku. Ten przysmak spodoba się każdemu, kto uwielbia pikantne potrawy.
Przygotowanie
Obierz ziemniaki, zetrzyj je na grubej tarce, umieść na sitku i wyciśnij nadmiar płynu do głębokiego pojemnika.
Obierz i zetrzyj cebulę, wymieszaj ją z ubitym jajkiem. Wlej mieszaninę do masy ziemniaczanej, dodaj posiekaną bazylię, przyprawy (oprócz soli), proszek do pieczenia, kaszą mannę i mąkę.
Przeciśnij sok ziemniaczany przez sitko z małymi oczkami bądź gazę, aby pozbyć się płynu i uzyskać skrobię. Dodaj ją do masy ziemniaczanej i dobrze wymieszaj.
Sól dodaj bezpośrednio przed smażeniem. Smaż placki na patelni na rozgrzanym oleju słonecznikowym po obu stronach, na złoty kolor. Kładź gotowe placki na ręcznikach papierowych.
Aby przygotować sos do placków, wymieszaj naturalny jogurt, posiekaną bazylię i czarny pieprz.
Comments are closed.