Kruche ciasteczka na żółtkach w pół godziny. Lepiej przygotuj 2 porcje, bo szybko znikają.

Uwielbiam domowe wypieki. Tego magicznego aromatu, który rozprzestrzenia się po kuchni, gdy w piekarniku piecze się ciasto, nie można porównać do niczego!

Jeśli tak jak ja lubisz domowe wypieki, spróbuj zrobić ciasteczka na żółtkach, których przepis ostatnio testowałam. Są bardzo delikatne i pasuje idealnie jako dodatek do herbaty lub kawy.

Składniki

  • Mąka pszenna 200 g
  • Żółtko 4 sztuki
  • Masło 2 łyżki
  • Cukier 1 łyżka
  • Śmietana 2 łyżki
  • Skórka z cytryny 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy do smaku

Przygotowanie

Przesiej mąkę do głębokiej miski, a następnie po środku zrób wgłębienie i do środka włóż posiekane masło, cukier, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto.

Urwij z ciasta mały kawałek, zwiń go w rulonik i zwiń w precel.

Zanurz ciasteczka w cukrze i umieść na blasze do pieczenia uprzednio pokrytej pergaminem.

Włóż ciasteczka do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut, aż ciastka będą miały piękny złoty kolor.

Tylko pół godziny czasu, aby otrzymać pyszny domowy deser, rewelacja! Gotuj ze smakiem i dziel się przepisami z przyjaciółmi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!