Domowe nalewki w naszej rodzinie zawsze były kochane. Mój pradziadek zbierał różne owoce, aby zimą móc odkorkować butelkę słodkiego, alkoholowego napoju i poczęstować nim gości.
Wśród nich likier śliwkowy był zdecydowanie królem każdego stołu. Niesamowity aromat, kolor i smak, któremu nikt się nie mógł oprzeć. Dziś zdradzę Ci nasz przepis na ten prosty, szybki a przepyszny napój!
Umyj śliwki i wyjmij pestki, podziel każdy owoc na pół.
W dużym rondlu połącz je z cukrem, gotuj mieszankę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do schłodzonej mieszanki dodaj wódkę.
Wlej schłodzony napój do słoików, zamknij pokrywkami i pozostaw w chłodnym i ciemnym miejscu na 3 miesiące. Następnie odcedź go i przelej do czystych butelek.
Otrzymasz około 1 litr likieru śliwkowego. Trzymaj go z dala od światła słonecznego, najlepiej w chłodnym pomieszczeniu.
Comments are closed.