Kiedyś byliśmy w restauracji i zamówiliśmy te danie z ciekawości. Na początku nawet nie mogliśmy dociec z czego zostało ono zrobione.
Było dla mnie tak interesujące i oczywiście smaczne, że postanowiłam poprosić o przepis. Na początku nie chcieli mi go zdradzić, ale w rezultacie udało mi się!
Cebulę kroję na 4 części i wkładam do zimnej wody. Z papryki, pozbywam się nasion i kroję ją w małe paski. Przenoszę warzywo do głębokiej miski. Wyciągam cebulę i kroję w pół-pierścienie, dodaję do papryki.
Rozbijam trzy jajka w osobnym talerzu, roztrzepuję trochę widelcem i wlewam tę masę jajeczną do cebuli i papryki. Dodaje soli, pieprzu i jedną łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Możesz użyć też innych przypraw. Ale najsmaczniejsza jest według mnie z dodatkiem wędzonej papryki.
Dodaje 50 g skrobi kukurydzianej i mieszam. Następnie dodaje 100 g mąki i ponownie mieszam. Rozgrzewam patelnię z oliwą (może być olej słonecznikowy), równomiernie rozprowadzam na niej ciasto.
Górę można posypać sezamem, bazylią. Przykrywam pokrywką i smażę na średnim ogniu około 10 minut. Odwracam na drugą stronę.
Ponownie zakrywam pokrywką i smażę.Na koniec posypuje koperkiem. Kroję na porcje i podaje. Smacznego!
Comments are closed.