Te serowe, chrupiące kulki są hitem wśród przystawek na każdym przyjacielskim czy rodzinnym spotkaniu jakie organizuje. Zaproszeni goście zawsze proszę o przygotowanie ich na wieczorne spotkania.
Ja również kocham je za ich smak, ale również za prostotę i szybkość przygotowania!
Kulki serowe 24 szt .:
W głębokim pojemniku oddziel białka od żółtek. Żółtka możesz włożyć do lodówki, nie potrzebujesz ich. Ubij białka na sztywną pianę. Teraz weź trzy łyżki mąki i proszek do pieczenia, przesiej przez sito i dodaj do białek, delikatnie wymieszaj.
Zetrzyj ser na najmniejszej tarce. Teraz dodaj go do masy białkowej i wymieszaj.
Pozostaje tylko uformować z powstałego ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą obtocz w bułce tartej,
Rozgrzej olej w małym rondlu.Smaż kulki ze wszystkich stron małymi porcjami.
Smażą się bardzo szybko, wystarczy 30-40 sekund. Rozłóż na talerzu i podawaj natychmiast. Możesz także zrobić trochę więcej naraz i zamrozić, przydadzą się one na niespodziewane wizyty gości.
Niesamowicie smaczne kulki serowe mają chrupiącą skórkę, a nadzienie jest przyjemnie miękkie.
Comments are closed.