Serowe kulki w 10 minut. Są hitem wśród przystawek

Te serowe, chrupiące kulki są hitem wśród przystawek na każdym przyjacielskim czy rodzinnym spotkaniu jakie organizuje. Zaproszeni goście zawsze proszę o przygotowanie ich na wieczorne spotkania.

Ja również kocham je za ich smak, ale również za prostotę i szybkość przygotowania!

Składniki

Kulki serowe 24 szt .:

  • Ser – 270 g
  • Mąka – 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia – 10 g
  • Białko – 2 szt.
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

W głębokim pojemniku oddziel białka od żółtek. Żółtka możesz włożyć do lodówki, nie potrzebujesz ich. Ubij białka na sztywną pianę. Teraz weź trzy łyżki mąki i proszek do pieczenia, przesiej przez sito i dodaj do białek, delikatnie wymieszaj.

Zetrzyj ser na najmniejszej tarce. Teraz dodaj go do masy białkowej i wymieszaj.

Pozostaje tylko uformować z powstałego ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą obtocz w bułce tartej,

Rozgrzej olej w małym rondlu.Smaż kulki ze wszystkich stron małymi porcjami.

Smażą się bardzo szybko, wystarczy 30-40 sekund. Rozłóż na talerzu i podawaj natychmiast. Możesz także zrobić trochę więcej naraz i zamrozić, przydadzą się one na niespodziewane wizyty gości.

Niesamowicie smaczne kulki serowe mają chrupiącą skórkę, a nadzienie jest przyjemnie miękkie.

Świetny przepis, prawda? Nie zapomnij podzielić się nim ze znajomymi w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!