Lekko pikantne i sycące paszteciki z kapustą – smaczniejszych nie jadłeś

Wypróbuj ten przepis na paszteciki z kapustą, a gwarantuję, że stanie się ulubionym w Twojej rodzinie. Jakie nadzienie znajdzie się w środku zależy od Ciebie, ja wybieram moje ulubione z kapustą i mięsem.

Paszteciki są wtedy lekko pikantne i sycące.

Składniki:

  • Mleko – 300 ml
  • Cukier – 45 g
  • Mąka – 100 g
  • Drożdże świeże- 25 gr. lub 11 gr. suchych
  • Jajka – 2 szt.
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy – 130 ml
  • Mąka – około 450 g

Nadzienie zależy od Ciebie, ja mam przygotowaną kapustę z mielonym mięsem.

Metoda przygotowania:

W misce połącz ciepłe mleko, drożdże, cukier i przesianą mąkę. Wymieszaj, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut.

Rozbij jajka do miski, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką.

Połącz zawartość obu misek, stopniowo dodawaj mąkę, zagnieć ciasto. Ugniataj przez około 10 minut. Pozostaw ciasto przykryte ręcznikiem w temperaturze pokojowej na 30-40 minut.

Przygotowanie nadzienia:

Posiekaną kapustę wraz z mielonym mięsem i cebulą usmaż na oleju roślinnym i przypraw według gustu. Możesz oczywiście wybrać inne nadzienie. Następnie podziel ciasto na 5 części, każda część rozwałkuj na grubość 4-5 mm.

 

Kolejnym krokiem będzie ułożenia nadzienia na rozwałkowanym cieście i zwinięcie go, dobrze złącz krawędzie i końce rolki.

Połóż paszteciki na blasze do pieczenia łączeniem w dół.

Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na 20-30 minut. Następnie posmaruj ciasto ubitym jajkiem, w razie potrzeby posyp np. sezamem.

Piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190-200 stopni przez 30-40 minut. Gotowe ciasto jest miękkie, delikatne, puszyste i obłędnie smaczne!

Z tego ciasta można zrobić słodkie ciastka, a nawet bułeczki.  Zostaw komentarz,  jeśli podoba Ci się przepis i udostępnij go znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!