Wypróbuj ten przepis na paszteciki z kapustą, a gwarantuję, że stanie się ulubionym w Twojej rodzinie. Jakie nadzienie znajdzie się w środku zależy od Ciebie, ja wybieram moje ulubione z kapustą i mięsem.
Paszteciki są wtedy lekko pikantne i sycące.
Składniki:
- Mleko – 300 ml
- Cukier – 45 g
- Mąka – 100 g
- Drożdże świeże- 25 gr. lub 11 gr. suchych
- Jajka – 2 szt.
- Sól – 1 łyżeczka
- Olej słonecznikowy – 130 ml
- Mąka – około 450 g
Nadzienie zależy od Ciebie, ja mam przygotowaną kapustę z mielonym mięsem.
Metoda przygotowania:
W misce połącz ciepłe mleko, drożdże, cukier i przesianą mąkę. Wymieszaj, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
Rozbij jajka do miski, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką.
Połącz zawartość obu misek, stopniowo dodawaj mąkę, zagnieć ciasto. Ugniataj przez około 10 minut. Pozostaw ciasto przykryte ręcznikiem w temperaturze pokojowej na 30-40 minut.
Przygotowanie nadzienia:
Posiekaną kapustę wraz z mielonym mięsem i cebulą usmaż na oleju roślinnym i przypraw według gustu. Możesz oczywiście wybrać inne nadzienie. Następnie podziel ciasto na 5 części, każda część rozwałkuj na grubość 4-5 mm.
Kolejnym krokiem będzie ułożenia nadzienia na rozwałkowanym cieście i zwinięcie go, dobrze złącz krawędzie i końce rolki.
Połóż paszteciki na blasze do pieczenia łączeniem w dół.
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na 20-30 minut. Następnie posmaruj ciasto ubitym jajkiem, w razie potrzeby posyp np. sezamem.
Piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190-200 stopni przez 30-40 minut. Gotowe ciasto jest miękkie, delikatne, puszyste i obłędnie smaczne!
Comments are closed.