Słodka babka do popołudniowej herbatki – przepis dla Was od mojej mamy.

Dziś podzielę się z Wami popisowym przepisem mojej mamy! Jest tak prosty, że nawet niedoświadczona gospodyni domowa perfekcyjnie sobie z nim poradzi, a zachwyceni goście będą prosić o dokładkę!

Składniki

  • Mąka – 2 szklanki
  • Śmietana 18%  – 120 g
  • Jajko – 4 sztuki
  • Cukier – 1 szklanka
  • Olej roślinny (słonecznikowy) – 4 łyżki
  • Soda oczyszczona – 1/3 łyżeczki
  • Rodzynki – 0,5 szklanki
  • Wanilina – do smaku
  • Cukier puder – do smaku

Przygotowanie:

Utrzyj jajka z cukrem i wanilią. Dodaj masło i śmietanę. Następnie dodaj sodę do mąki. Połącz z mieszanką jajeczną, wymieszaj.
Uprzednio sparzone i wysuszone rodzynki dodaj do miski, wymieszaj.

Wylej ciasto do natłuszczonej formy na bakę do 2/3 wysokość formy.

Piecz w temperaturze 200 ° C przez 35 minut. Natychmiast wyjmij gotową babkę z formy i posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!