Hit sezonu. Kompot z moreli z nutą pomarańczy. Jego zapach czuć w całym domu

Jest bardzo aromatyczny i obłędnie smaczny. Jego zapach czuć w całym domu! Przygotuj na próbę, jestem pewna, że zrobisz kolejną porcję!

Na 3-litrowym słoik potrzebujesz:

  • Morele – 500 g
  • Pomarańcza – 4 plastry
  • Cytryna – 2 plastry
  • Cukier – 250 g

Przygotowanie:

Umyte morele, podzielę na połówki, wyjmij pestki i odetnij miejsce łodygi. Pomarańcze obierz ze skórki, tak dobrze, jak to możliwe, i pokrój w koła o grubości około 1 cm, usuwając pestki.

Dobrze umyj cytrynę i pokrój w kółka o grubości około 5 mm i usuń pestki. Słoki dobrze umyj. Nie sterylizuję ich, po prostu dobrze umyj sodą. Do słoika włóż 0,5 kg moreli, 4 plastry pomarańczy i 2 plastry cytryny.

Napełnij słoik wrzącą wodą, przykryj pokrywką i odstaw na 30-40 minut. Następnie wylej wodę ze słoika do garnka. Dodaj cukier. Włącz ogień i gotuj syrop od momentu wrzenia przez 3 minuty, aby cukier dobrze się rozpuścił.

Wlej syrop do słoika do samego końca. Zakręć pokrywką. Obróć słoik góry dnem, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!