Babcia nauczyła. Soczyste i pyszne leniwe gołąbki. Szybko i smacznie

Danie bardzo popularne i lubiane – gołąbki. Dziś przedstawię Wam wersję leniwych gołąbków według przepisu mojej babci. Jak sama nazwa mówi, robi się je dużo szybciej niż klasyczne, ale ich smak jest równie obłędny!

Składniki

  • kapusta – 300 g
  • mięso mielone – 500 g
  • ryż – 100 g
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Poszatkuj cienko kapustę. Ugotuj ryż na pół twardo, dodaj zmielone mięso, sól, pieprz i jajko. Wymieszaj dobrze. Dłońmi uformuj kotlety. Dalej możesz je przygotować na dwa sposoby: podsmaż i duś pod pokrywką, wlej śmietanę i koncentrat pomidorowy.

Lub druga opcja – włóż do formy i piecz w piekarniku, najpierw bez sosu przez 20 minut, a następnie podlej gołąbki sosem i piecz przez kolejne 20 minut.

 Sos: wymieszaj 3-4 łyżki śmietany, 0,5 szklanki wody i 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Wybierz opcję najlepszą dla siebie i do dzieła! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!