Placki z kapusty to doskonała opcja również na śniadanie. Jest to tanie danie i niezbyt wysokokaloryczne, co doceni wiele osób dbających o figurę.
Pokrój połowę kapusty za pomocą noża do warzyw lub posiekaj. W rezultacie powinieneś otrzymać 400 g posiekanej kapusty. Włóż kapustę do miski.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj cebulę i dodaj ją do kapusty, wszystko wymieszaj.Dodaj kefir, jajko, mąkę i proszek do pieczenia do tego samego pojemnika. I znowu mieszaj wszystko, aż uzyskasz masę o konsystencji gęstej śmietany.
Dodaj przyprawy (sól i pieprz) do mieszanki i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na 7 minut.
Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju. Gdy olej jest ciepły, użyj łyżki stołowej, aby rozłożyć porcjami placki,tak jak tradycyjne placki ziemniaczane.
Smaż po obu stronach na złoty kolor.
Aby usunąć nadmiar tłuszcz, połóż gotowe placki na ręczniku papierowym.
Comments are closed.