Chrupiąca skórka, miękki środek, niezwykły aromat, śrubuj i przekonaj się sama! Do nadzienia możesz użyć ulubionych dodatków, dzięki temu bułeczki będą zawsze smakować inaczej i nigdy się nie znudzą!
Dodaj drożdże do 15 ml mleka i odstaw na 15 minut.
Następnie przesiej mąkę, wymieszaj ją z drożdżami i mlekiem.
Dodaj cukier, sól, jajko i ugnieć ciasto.
Następnie dodaj olej roślinny i znów dokładnie ugniataj ciasto.
Zawiń ciasto w folię lub plastikową torbę i włóż do lodówki na noc.
Możesz podawać je z wszystkim co lubisz, dżem, czekolada, mięso, jajka z ziołami lub świeże owoce – absolutnie wszystko będzie dobrze smakować!
Następnie wyjmij ciasto i podziel je na równe części, zrób z nich małe kulki.
Rozwałkuj każdą z kulek i włóż nadzienie na środek ciasta i zwiń brzegi ku górze i dłońmi uformuj bułeczki.
Posyp bułeczki np. sezamem, połóż je wcześniej na przygotowanym blasze do pieczenia i przykrytej folią spożywczą. Pozostaw je tak przez 40 minut.
Następnie rozgrzej piekarnik i piecz bułki przez pół godziny w temperaturze 170 stopni.
To bez wątpienia idealny wypiek na każdą okazję!
Comments are closed.