Wymieszaj mąkę z solą, wbij jajko i dodaj wodę. Zagnieć dokładnie ciasto, uformuj kulkę i schowaj w plastikowej torbie. Odłóż na 20 minut.
Cukinię zetrzyj na grubej tarce, posól. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, posól i dodaj odrobinę cukru. Wymieszaj dłonią.
Dopraw mielone mięso do smaku, połącz z cebulą i cukinią, z której wcześniej odciśniesz nadmiar płynu. Wymieszaj nadzienie.
Nasmaruj powierzchnię roboczą olejem słonecznikowym, jak i również ciasto. Podziel je na pół. Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe, ponownie posmaruj olejem za pomocą silikonowego pędzelka.
Połącz lewą i prawą krawędź po środku ciasta. Prostopadle do szwu na środku ciasta ułożyć cienką warstwę połowy nadzienia. Przykryj ją górną i dolną częścią ciasta. Podziel za pomocą noża powstały prostokąt na trójkąty. Analogicznie wykorzystaj w ten sam sposób resztę składników.
Kolejno ułóż placki na oleju rozgrzanym na patelni. Smaż pod przykryciem i na małym ogniu przez kilka minut z każdej strony. Placki powinny mieć apetyczny złoty kolor.
Oczywiście te danie najlepiej podawać na stół gorące. Ale zimne są również smaczne. Zabierz je ze sobą do pracy, na piknik lub po prostu przygotuj na przekąskę dla gości!
Comments are closed.