Delikatna wołowina rozpływająca się w ustach: dwa przepisy, które każda gospodyni musi znać
Delikatna wołowina gotowana według tych przepisów jest tak pyszna, że można ją podawać codziennie, a nawet na świąteczny stół. Mięso jest zawsze delikatne, miękkie i soczyste, a przygotowuje się je bardzo szybko. Ujawnimy Ci wszystkie sekrety jego gotowania!
Składniki:
Przepis numer 1:
- wołowina – 700 g,
- cebula – 1 szt.,
- czarna herbata – 10 g,
- cukier – 1 łyżeczka,
- woda – 400 ml,
- sok z cytryny – 1 łyżka stołowa,
- olej roślinny – 3-4 łyżki stołowe,
- migdały (opcjonalnie),
- sól, pieprz, kolendra, liść laurowy, czerwona papryka – do smaku.
Przepis numer 2:
- wołowina – 800 g,
- dowolne wino – 1 szklanka,
- woda lub bulion – 1 szklanka,
- cebula – 1 szt.,
- śliwki – 100 g,
- suszone morele – 100 g,
- czosnek – 2 ząbki,
- skórka z cytryny – 1 łyżeczka,
- olej roślinny – 3-4 łyżki stołowe,
- sól, pieprz – do smaku.
Przygotowanie:
Pierwszy przepis:
Pokrój mięso na duże kawałki. Przygotuj liście herbaty. Aby to zrobić, dodaj do wrzącej wody herbatę o dużych liściach, kolejno dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj, przykryj i pozwól herbacie się zaparzyć.
Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju roślinnego i włóż mięso mięso, smaż każdy kawałek ze wszystkich stron.
Zdejmij usmażone mięso z patelni, a na tym samym oleju usmaż cebulę na złoty kolor, dodaj liście herbaty, liść laurowy, sól, pieprz, łyżkę soku z cytryny, kolendrę . Wymieszaj wszystko i ponownie umieść mięso na patelni.
Posyp wołowinę ostrą czerwoną papryką. Doprowadzić do wrzenia, zamknij pokrywką i zmniejsz ogień.
Mięso gotuj w ten sposób przez około godzinę, może to zająć więcej czasu, a może mniej: wszystko będzie zależeć od mięsa i kuchenki. Trzymaj na ogniu aż miso będzie gotowe.
Pod koniec gotowania możesz dodać migdały, przykryć pokrywką i dusić mięso przez kolejne 15-20 minut. W rezultacie otrzymasz bardzo smaczne i aromatyczne danie!
Drugi przepis:.
Rozgrzej patelnię i dodaj olej roślinny. Smaż kawałki mięsa, jak również w pierwszym przepisie. Połóż usmażone mięso na talerzu.
Dodaj olej roślinny na patelnię i usmaż posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek.
Smaż przez 1-2 minuty i wlej wino. Gotuj przez 1-2 minuty, dodaj sól, czarny pieprz, wymieszaj i dodaj mięso.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Kolejno dodaj do patelni posiekane śliwki i suszone morele, a także posiekaną skórkę z cytryny.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Danie jest gotowe!
Zapach z mięsa roznoszący się w domu jest po prostu boski! Połączenie mięsa i suszonych owoców to coś genialnego!!! Delikatna wołowina gotowana według któregokolwiek z tych przepisów jest tak miękka, że po prostu rozpływa się w ustach. Nie wierzysz?
Comments are closed.