Diety oparte na pieczonych jabłkach są bardzo popularne wśród celebrytów. Nawet jeśli nie przestrzegasz ścisłej diety, ale po prostu kochasz smak jabłek zapoznaj się z naszymi przepisami z ich wykorzystaniem.
Jabłka ze śliwkami i kwaśną śmietaną
Składniki
- 50 g suszonych śliwek
- 3 łyżki śmietany
- 1,5 łyżki stołowej cukru
- 5 jabłek
Przygotowanie
Opłucz suszone śliwki i zalej wrzącą wodą na około 15 minut, a następnie drobno posiekaj i wymieszaj ze śmietaną i cukrem. W jabłkach odkrój wierzchołki, wydrąż rdzeń.
Wyłóż blachę do pieczenia folią i połóż na niej jabłka. Nafaszeruj je suszonymi śliwkami ze śmietaną i cukrem. Piecz deser przez pół godziny w 180 stopniach.
Karmelowe jabłka
Składniki
- 7 jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki mąki
- 330 g brązowego cukru
- 115 g masła
- 100 g białego cukru
Przygotowanie
Obierz jabłka ze skórki i wydrąż rdzeń, pokrój je na dużą kostkę. Skrop je sokiem z cytryny, dodaj łyżkę cynamonu, sól, 2 łyżki mąki i 220 g brązowego cukru. Wymieszaj wszystko i ułóż w formie.
Pokrój masło na małe plasterki i wymieszaj z pozostałą mąką, białym cukrem, brązowym cukrem i cynamonem. Przykryj jabłka równomiernie tą mieszanką.
Piecz deser przez 40–45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Lekko ostudź przed podaniem. Możesz dodać do nich gałkę lodów.
Jabłka z owsianką i orzechami
Składniki
- 4 jabłka
- 120 g masła
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamon
- 0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Przygotowanie
Odetnij wierzch jabłek, wydrąż rdzeń. Wymieszaj miękkie masło z płatkami owsianymi, cukrem, posiekanymi orzechami włoskimi, cynamonem, gałką muszkatołową i szczyptą soli.
Napełnij jabłka tym nadzieniem. Umieść je w naczyniu do pieczenia i przykryj folią. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C przez pół godziny. Następnie usuń folię i piecz przez kolejne 20 minut.
Jabłka z twarogiem i bezą
Składniki
- 4 jabłka
- 0,5 banana
- 100 g twarogu
- 2 łyżki cukru
- 1 białko jajka
Przygotowanie
Odkrój wierzchołki jabłek, wytnij rdzeń i połóż owoce na blasze do pieczenia. Wymieszaj twaróg z bananem na gładką masę. Napełnij jabłka tą mieszanką i posyp je łyżką cukru. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 10 minut.
Ubij białko mikserem. Dodaj do niego pozostały cukier. Ułóż powstały pianę na wierzchu każdego jabłka. Piecz w 120 stopniach przez kolejne 15–20 minut.
Co ciekawe, pieczone jabłka wcale nie tracą swoich korzystnych właściwości. Oczywiście potrawy z cukrem nie będą dietetycznymi, ale takie potrawy będą doskonałym pożywnym śniadaniem dla osób lubiących zdrowo się odżywiać.
Podziel się tymi genialnymi przepisami ze znajomymi w mediach społecznościowych!
Comments are closed.