Niemcy są znani na całym świecie z bardzo oryginalnych potraw narodowych. Praktycznie wszyscy znają smak sałatki ziemniaczanej, solonych precli i pikantnych kiełbasek, ten przepis na pyszną kruszonkę oraz na ciasto jabłkowe natomiast może być dla Ciebie nowym, pysznym odkryciem.
Dziś powiemy Ci jak prosto przygotować i jak wykorzystać kruszonkę.
Jak zrobić kruszonkę
Przygotowanie jej jest bardzo prostym i dość szybkim procesem. Składa się tylko z 3 składników :
- mąki
- cukru
- masła
Ważne są tylko prawidłowe proporcje: 2 porcje mąki, 2 porcje cukru i 1 porcja masła. Istnieją również ważne zasady przygotowania kruszonki:
- Masło musi być wysokiej jakości, a jeszcze lepiej – domowej roboty. Im lepszy skład, tym smaczniejsza kruszonka.
- Do przygotowania nie używaj zmiękczonego masła.
- Nigdy nie zmieniaj proporcji składników. Jedynie możesz nieznacznie skorygować ilość cukru.
- Przed pieczeniem włóż kruszonkę na 30 minut do lodówki.
Klasyczny przepis na kruszonkę
Niemiecka tradycyjna kruszonka przygotowywana jest z następujących proporcji:
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
Wymieszaj wszystkie składniki w głębokim pojemniku i ucieraj rękoma w małe okruchy. Następnie przykryj folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez pół godziny.
Kruszonkę możesz przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, w szklanym pojemniku z pokrywką.
Przygotowaliśmy również przepisy na klasyczne ciasto z jabłkami i z kruszonką.
Przepis na ciasto jabłkowe z kruszonką
Składniki
- 250 g mąki
- 300 g cukru
- 175 g masła
- 1 cytryna
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki sody
Przygotowanie
Aby przygotować ciasto, wymieszaj w głębokiej misce 250 g mąki, 250 g cukru, 125 g masła i sodę. Utrzyj rękoma ciasto.
Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę. Wymieszaj 50 g cukru i cynamonu, a następnie dodaj do owoców. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyłóż na dnie naczynia do pieczenia, kolejno ułóż na nim jabłka z cukrem i cynamonem. Roztop pozostałe masło, polej nim nadzieniem. Górę ciasta posyp przygotowaną z naszego przepisu kruszonką.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez około 30–35 minut, aż brzegi ciasta zarumienią się.
Comments are closed.