Wykorzystaj swój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe, aby je przyrządzić. Do roladek z makiem będziesz potrzebować 500 g ciasta.
Przygotuj nadzienie makowe. Zagotuj wodę, dodaj umyty mak, gotuj przez 30 minut. Odcedź mak przez drobne sito i przepuść 3 razy w maszynce do mięsa, dodając do niego cukier i sól.
Na powierzchnię roboczą nasmarowaną olejem roślinnym połóż gotowe ciasto. Podziel na 2–4 części (zgodnie z liczbą bułek). Rozwałkuj każdą część na średnią grubość, połóż na nich nadzienie, wyrównaj jego warstwę. Delikatnie zwiń w rulon.
Posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, połóż na niej bułki. Wbij jajko do miski, dodaj mleko, wymieszaj. Nasmaruj przygotowaną mieszaniną przyszłe wypieki. Umieść bułki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 25-30 minut.
Jeśli dodasz do maku rodzynki lub posiekane orzechy włoskie nadasz im jeszcze bogatszego smaku. Dodatkowo nadzienie może być aromatyzowane wanilią lub koniakiem. Smacznego!
Comments are closed.