Obłędnie pyszne roladki z makiem z notatnika babci. W sam raz na Wielkanocny stół.

Na pytanie: „Czy lubisz bułeczki z makiem ?” 9 na 10 chętnie odpowie: „Tak!”. Cóż, jest to oczywiste skoro są tak pyszne. A te upieczone we własnej kuchni smakują najlepiej!

Wykorzystaj swój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe, aby je przyrządzić. Do roladek z makiem będziesz potrzebować 500 g ciasta.

Składniki

  • Mak – 200 g
  • Cukier – 200 g
  • Woda – 0,5 litra
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Jajko – 1 sztuka
  • Mleko – 1 łyżka

Przygotowanie:

Przygotuj nadzienie makowe. Zagotuj wodę, dodaj umyty mak, gotuj przez 30 minut. Odcedź mak przez drobne sito i przepuść 3 razy w maszynce do mięsa, dodając do niego cukier i sól.

Na powierzchnię roboczą nasmarowaną olejem roślinnym połóż gotowe ciasto. Podziel na 2–4 ​​części (zgodnie z liczbą bułek). Rozwałkuj każdą część na średnią grubość, połóż na nich nadzienie, wyrównaj jego warstwę. Delikatnie zwiń w rulon.

Posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, połóż na niej bułki. Wbij jajko do miski, dodaj mleko, wymieszaj. Nasmaruj przygotowaną mieszaniną przyszłe wypieki. Umieść bułki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 25-30 minut.

Jeśli dodasz do maku rodzynki lub posiekane orzechy włoskie nadasz im jeszcze bogatszego smaku. Dodatkowo nadzienie może być aromatyzowane wanilią lub koniakiem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!