Szybkie pączki na kefirze: bez drożdży. Chrupiące, miękkie i puszyste. Nawet sąsiad zapuka po przepis.

Proponujemy przygotowanie na śniadanie lub deser chrupiących, miękkich i puszystych pączków. Aby były jeszcze smaczniejsze, zrobimy je z nadzieniem malinowym. Używaj świeżych owoców w sezonie; a mrożonych zimą.

Ile oleju będzie potrzebne do smażenia pączków, zależy od objętości naczynia i wielkości porcji pączków, które chcesz usmażyć na raz. Wyjmij pączki z garnka, gdy tylko uzyskają jednolity złoty odcień.

Składniki

  • Jajko 2 sztuki
  • Kefir 500 ml
  • Cukier 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • Maliny 100 g
  • Sól 1 szczypta
  • Cukier waniliowy 10 g
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Mąka pszenna 500-600 g

Przygotowanie:

Jajka wymieszaj w głębokiej misce z solą i cukrem, zwykłym i waniliowym. Wlej kefir, olej słonecznikowy i wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieć ciasto, które nie będzie kleić się do rąk.

Rozwałkuj ciasto na roladkę, pokrój na kawałki. Spłaszcz każdy kawałek dłonią, na środku umieść maliny, złącz krawędzie i zwiń ciasto w kulkę.

W rondlu podgrzej wymaganą ilość oleju roślinnego.

Zanurz część pączków we wrzącym oleju, gotuj do czasu, aż się zrumienią.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!