14 sekretnych trików profesjonalnych kucharzy. Dzięki nim podkręcisz smak potraw
Kuchnia to moje królestwo, gdzie codziennie uczę się czegoś nowego. I pewnie zgodzisz się ze mną, że przydatne okazują się tu triki, które nie tylko upraszczają nam pracę, ale i pozwalają zaoszczędzić sporo energii.
Dlatego dziś przychodzę z kolejną dawką inspirujących treści, które z pewnościąokażą się przydatne. Do dzieła! ?
#1 Cytryna i rybka na grillu
Przygotowując rybę na grillu, nie zapomnij dodać do niej kilka plasterków cytryny. Ułóż je pomiędzy rybą, a grillem, dzięki czemu nie tylko wzbogacisz smak swojej potrawy, ale też przygotowywana ryba nie będzie przywierać do sprzętu.
#2 Szybki test na świeżość jajek
Do szklanki wlej zimną wodę. Następnie wrzuć do niej jajko. Świeże jajko natychmiast opadnie na dno. Jajko, które ma ok. 2 tygodni, będzie delikatnie się unosić, ale nie wypłynie na powierzchnię. Oznacza to, że nadal nadaje się do spożycia. Z kolei jajko nieświeże od razu wypłynie na wierzch.
#3 Przewracanie mięsa na patelni
Nie wiem jak Ty, ale jeszcze do niedawna, nie potrafiłam ustać spokojnie przy patelni, nie przewracając co chwilę mięsa z jednej strony na drugą. A wszystko dlatego, że bałam się przypalić mięso. Moja babcia wyjaśniła mi jednak, że przez takie działania mięso nie tylko traci chrupką skorupkę i naturalne soki, ale też będzie suche. Wystarczy jedynie delikatnie potrząsać patelnią co jakiś czas. Kiedy mięso zaczyna się „ślizgać”, to znak, że czas je odwrócić.
#4 Oliwa i patelnia nie przepadają za sobą
Smażenie potraw na oliwie z oliwek nie jest najlepszym rozwiązaniem. Przy wyższej temperaturze, oliwa zaczyna dymić. Tym samym może wpływać na smak przygotowywanej potrawy.
#5 Trik na siekanie ziół
Pewnie nie raz zdarzyło Ci się zdenerwować przy siekaniu ziół. Wszystko zaczęło kleić się do noża i pietruszka zamiast na desce, lądowała na blacie? Wystarczy, że przed siekaniem posypiesz zioła odrobiną soli, a bez przeszkód podzielisz je na mniejsze kawałki.
#6 Kiedy najlepiej podać mięso?
Jeśli nie chcesz zaliczyć wpadki, nie podawaj od razu przygotowanego mięsa. Daj mu czas na „odpoczynek”. Dzięki temu zabiegowi będzie mieć idealną konsystencję i aromat.
#7 Deska do krojenia w jednym miejscu
Masz dość tego, że Twoja deska do krojenia „jeździ” po całym kuchennym blacie? Wystarczy, że podłożysz pod nią mokry ręcznik papierowy, a problem przestanie istnieć. Tak wiem, genialne i proste jednocześnie!
#8 Jak wino może długo stać po otwarciu?
Okazuje się, że po otwarciu wina, wcale nie musisz opróżniać butelki od razu. Jeszcze przez kilka dni po otwarciu, trunek ten zachowuje swoją świeżość.Możesz więc cieszyć się jego smakiem „na raty” ?
#9 Idealny ser z piekarnika
Przygotowując danie z piekarnika z serem, pamiętaj o podstawowej zasadzie.Lepiej dodać ser 5 minut przed końcem pieczenia, niż zapiekać go od samego początku z całym daniem. Powód? Nie będziesz musiał walczyć z twardą skorupą, której nie da się zjeść.
#10 Ekspresowe zmiękczenie masła
Przygotowujesz kruche ciasto i nagle okazuje się, że nie wyjęłaś wcześniej masła z lodówki? Nie martw się, to nie koniec świata. Jeśli chcesz szybko je zmiękczyć, ale nie roztopić całkowicie, wykorzystaj prostą sztuczkę. Do mikrofalówki włóż szklankę wody i podgrzej ją. Następnie wylej wodę i postaw szklankę do góry dnem nad masłem. Masło po kilku minutach będzie miękkie.
#11 Przygotowanie jajek w piekarniku?
To kolejny trik, który początkowo może wydawać się dziwny, ale ważne, że jest skuteczny. Kiedy musisz przygotować sporo jajek w jednym czasie, zamiast gotować je na palniku, przygotuj je w piekarniku.
#12 Majonez domowej roboty
Tak, to jest możliwe. Wystarczy, że połączysz ze sobą jajko i 150 ml oliwy z oliwek. I majonez domowej roboty jest już gotowy.
#13 Idealne ziemniaki tłuczone
Aby ziemniaki nie miały szarawego koloru, podczas tłuczenia dodaj ciepłe mleko. Niepożądany kolor powstanie jeśli połączysz je z zimnym mlekiem.
#14 Jeśli smażyć mięso, to tylko w ten sposób
Jeśli zależy Ci na przygotowaniu idealnego mięsa, które będzie soczyste i delikatne, zastosuj się do mojej rady. Zamiast zasypywać patelnię ogromną ilością mięsnych kawałków, ogranicz ich ilość. Pomiędzy kawałkami powinna być zawsze wolna przestrzeń.
Co myślisz o dzisiejszych trikach? A może znasz inne skuteczne porady kuchenne, którymi chcesz się ze mną podzielić? ?
Tekst pochodzi z: pysznosci.pl
Comments are closed.