Gulasz z kurczaka w słoikach na zimę. Ten przepis jest rozchwytywany przez moich gości

Jedziesz na kemping i nie wiesz co zabrać do jedzenia na obiad? A może masz niespodziewanych gości? Później dziś wyszłaś z pracy a obiad nieprzygotowany?

Domowy gulasz w słoikach to rewelacyjne rozwiązanie na takie sytuacje. Krok po kroku podpowiem, jak przygotować taki gulasz .

Składniki:

  • 2 kg mięsa z kurczaka, mogą być udka lub filet
  • sól
  • pieprz czarny ziarnisty, mielony
  • liść laurowy

Przygotowanie:

Jeżeli do gulaszu przygotowane są udka, to mięso oddzielamy od kości, usuwamy skórę. Delikatne mięso kurczaka dzielimy na kawałki. W misce dodajemy do mięsa przyprawy; sól, pieprz lub inne przyprawy. Można dodać 2 łyżki oliwy.

Całość mieszamy i zostawiamy na ponad pół godziny w chłodnym miejscu. Najlepiej w lodówce, tak aby aromat przypraw przeniknął mięso. W tym czasie przygotowane słoiki należy umyć, poddać sterylizacji.

Do tak przygotowanych słoików dodajemy 2 liście laurowe i około 10 szt. ziaren pieprzu czarnego. Następnie układamy mięso.

Zwróć uwagę, aby mięso nie było ściśnięte. Na tak przygotowane słoiki nakładamy folię aluminiową i wkładamy do zimnego piekarnika. Ponad 4 godziny w temperaturze 150 stopni słoiki zostają w piekarniku.

Po około 4,5 godziny gulasz w słoikach powinien jeszcze pozostać 30 minut do ostygnięcia. Po takim czasie wyparzonymi nakrętkami zakręcamy słoiki i tak przygotowany gulasz w słoikach czeka do ostygnięcia, do góry dnem oczywiście .

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!