Domowy gulasz w słoikach to rewelacyjne rozwiązanie na takie sytuacje. Krok po kroku podpowiem, jak przygotować taki gulasz .
Składniki:
Przygotowanie:
Jeżeli do gulaszu przygotowane są udka, to mięso oddzielamy od kości, usuwamy skórę. Delikatne mięso kurczaka dzielimy na kawałki. W misce dodajemy do mięsa przyprawy; sól, pieprz lub inne przyprawy. Można dodać 2 łyżki oliwy.
Całość mieszamy i zostawiamy na ponad pół godziny w chłodnym miejscu. Najlepiej w lodówce, tak aby aromat przypraw przeniknął mięso. W tym czasie przygotowane słoiki należy umyć, poddać sterylizacji.
Do tak przygotowanych słoików dodajemy 2 liście laurowe i około 10 szt. ziaren pieprzu czarnego. Następnie układamy mięso.
Zwróć uwagę, aby mięso nie było ściśnięte. Na tak przygotowane słoiki nakładamy folię aluminiową i wkładamy do zimnego piekarnika. Ponad 4 godziny w temperaturze 150 stopni słoiki zostają w piekarniku.
Po około 4,5 godziny gulasz w słoikach powinien jeszcze pozostać 30 minut do ostygnięcia. Po takim czasie wyparzonymi nakrętkami zakręcamy słoiki i tak przygotowany gulasz w słoikach czeka do ostygnięcia, do góry dnem oczywiście .
Comments are closed.