Ciasto budyniowe: Delikatny krem na puszystym biszkopcie. Cud kulinarny na każdą okazję.
Poniżej znajduje się domowy przepis na niezwykle smaczny deser, który docenią wszyscy fani budyniów i słodkości. Przepis jest wyjątkowo łatwy, dlatego warto go wypróbować. Ciasto budyniowe jest bardzo delikatne i puszyste, przez co prawie dosłownie rozpływa się w ustach.
Dzięki temu może stać się wspaniałą ozdobą rodzinnego stołu podczas nawet ważnych uroczystości. Istnieje prawdopodobieństwo, że goście zapytają o przepis na ten fantastyczny deser.
Składniki na ciasto.
- jajka- 6 sztuk
- cukier puder- 12 łyżek stołowych
- mąka pszenna tortowa- 9 łyżek stołowych
- masło- 250 g
- mleko- 1 litr
- budyń waniliowy (opcjonalnie śmietankowy)- 80 g
Wykonanie ciasta.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do oddzielnego naczynia i odstaw. Włącz nagrzewanie piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Następnie ubij białka na sztywną pianę przy użycia miksera (opcjonalnie ręcznie).
Dodaj 6 łyżek cukru pudru i dalej ubijaj masę. Wsyp 6 łyżek mąki i delikatnie pomieszaj ciasto. Posmaruj blachę np margaryną i przyklej odpowiedni kawałek papieru do pieczenia. Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia przykrytą pergaminem i rozprowadź je równomiernie.
Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 20 minut. Najlepiej po 15 minutach skontroluj gotowość za pomocą długiej wykałaczki (jeśli patyczek po włożeniu do ciasta i wyciągnięciu jest suchy, ciasto jest gotowe).
Wykonanie kremu.
Ubij żółtka z 6 łyżkami cukru przy użyciu miksera. Dodaj 3 łyżki mąki, budyń oraz 2 łyżki mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Pozostałe mleko zagotuj a następnie ostudź, żeby było lekko ciepłe. Dodaj masę z żółtkami i masło. Wymieszaj energicznie.
Gotowe ciasto po przestudzeniu posmaruj kremem o temperaturze pokojowej. Następnie włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Comments are closed.