Ciasto jabłkowe „Wschodnia bajka” z przepisu mojej babci. Każdemu zasmakuje ten przysmak
Zapach cynamonu, orzechów i jabłek to zapach zimowych wieczorów. W naszym przepisie za sprawą odrobiny koniaku zwykły jabłecznik staje się iście Wschodnią Bajką!
składniki:
- olej roślinny, (np słonecznikowy): 65 ml
- mąka pszenna: 150 g
- mąka ziemniaczana: 2 łyżki
- cukier: 120 g
- 3 całe jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy: 5 g
- 2 średnie jabłka
- rodzynki: 50g
- suszone morele: 50g
- koniak: 50 ml
- włoskie orzechy: 150 g
- łyżeczka cynamonu
- cukier puder: do posypania
Sposób przygotowania:
Musisz pamiętać aby dzień przed pieczeniem ciasta, najlepiej wieczorem, przygotować suszone owoce. Wsyp do miski rodzynki i pokrojone morele i zalej je dobrej jakości koniakiem. Jeśli nie lubisz lub nie możesz używać alkoholu możesz zastąpić koniak mocnym naparem z herbaty lub zwykłą, ciepłą wodą. Owoce namaczaj przez całą noc.
Następnego dnia upraż orzechy włoskie na patelni, rozgnieć je na mniejsze kawałki, następnie dodaj 70 g cukru i cały cynamon. Jajka w całości ubijaj przez kilka minut i partiami dodawaj cukier dalej ubijając. Do piany strużką wlewaj roztopione masło (60 g) ostrożnie mieszając.
Na koniec dodaj przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Pora na nadzienie: obierz jabłka, wykrój gniazdo nasienne, pokrój je na cienkie plasterki (około 2mm), umieść w misce i posyp mąką ziemniaczaną.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj tłuszczem i wylej na nią połowę surowego ciasta. Rozłóż równomiernie pół porcji prażonych orzechów i połowę jabłek. Wlej resztę ciasta i ponownie posyp orzechami i ułóż jabłka.
Tak przygotowane ciasto przykryj folią aluminiową i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 20 – 25 minut.
Comments are closed.