Leniwe pierogi to danie, które większość z nas na pewno pamięta z dzieciństwa. Są pyszne, słodkie i rozpływają się w ustach – z pewnością zasmakują całej rodzinie. Przedstawiamy prosty przepis na ich wykonanie.
Aby przygotować pierogi, musimy najpierw utrzeć twaróg przez sito, a następnie dodać do niego jaja, cukier, rozpuszczone masło i sól. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy, a następnie całość zagniatamy.
Deskę wysypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto, które następnie kroimy na dwie równe części. Każdą z nich rolujemy tak, by powstał długi, lecz wąski wałek z ciasta. Spłaszczamy przygotowane ciasto i kroimy je na małe kawałki.
Wodę solimy i gotujemy do wrzenia. Gdy już się zagotuje, powoli wkładamy do niej kolejne pierogi i czekamy kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać możemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub owocami.
Comments are closed.