Jak przyrządzić w pyszny sposób cukinię w piekarniku. Dla Pań dbających o linię.

Rozpoczyna się czas na cukinię! O tej porze roku najlepsze są proste dania, szybkie do przygotowania z dostępnych sezonowych składników. U mnie w domu nieodmiennie na pierwszym miejscu stoi cukinia, dlatego to danie gości u nas bardzo często.

Jest nie tylko pyszne i doskonałe zarówno do dania głównego, jak i jako przekąska, jest też bogate w składniki odżywcze i bardzo zdrowe. Zaczynamy!

Składniki:

  • 2 małe cukinie,
  • 5 szklanki mąki,
  • 5 szklanki śmietany 18%,
  • olej roślinny,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • ulubione zioła.

Przygotowanie:

Umyj, obierz (jeśli cukinia nie jest młoda) i pokrój cukinię w plasterki ok 0.5 cm, a następnie odstaw na bok. Przygotuj mocną plastikową torbę lub woreczek. Wsyp do środka mąkę, sól i pieprz. Wstrząśnij, aby wymieszać składniki.

Włóż cukinię do środka, zawiń woreczek zostawiając w środku powietrze i potrząsaj, dopóki wszystkie kawałki cukinii będą równomiernie pokryte panierką. Włącz piekarnik i opcjonalnie posmaruj blachę 2-3 łyżkami oleju roślinnego. Cukinię poukładaj na rozgrzanej blasze.

Piecz ok. 15-20 min w temperaturze 170˚C w połowie czasu przewracając cukinię na drugą stronę. W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę (lub majonez) z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj ulubione zioła, najlepiej świeże.

Gotowe! Szybkie danie idealne na upał i zdrowy odpowiednik przekąski do pogryzania w czasie wizyty znajomych. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!