Rozpoczyna się czas na cukinię! O tej porze roku najlepsze są proste dania, szybkie do przygotowania z dostępnych sezonowych składników. U mnie w domu nieodmiennie na pierwszym miejscu stoi cukinia, dlatego to danie gości u nas bardzo często.
Jest nie tylko pyszne i doskonałe zarówno do dania głównego, jak i jako przekąska, jest też bogate w składniki odżywcze i bardzo zdrowe. Zaczynamy!
Umyj, obierz (jeśli cukinia nie jest młoda) i pokrój cukinię w plasterki ok 0.5 cm, a następnie odstaw na bok. Przygotuj mocną plastikową torbę lub woreczek. Wsyp do środka mąkę, sól i pieprz. Wstrząśnij, aby wymieszać składniki.
Włóż cukinię do środka, zawiń woreczek zostawiając w środku powietrze i potrząsaj, dopóki wszystkie kawałki cukinii będą równomiernie pokryte panierką. Włącz piekarnik i opcjonalnie posmaruj blachę 2-3 łyżkami oleju roślinnego. Cukinię poukładaj na rozgrzanej blasze.
Piecz ok. 15-20 min w temperaturze 170˚C w połowie czasu przewracając cukinię na drugą stronę. W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę (lub majonez) z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj ulubione zioła, najlepiej świeże.
Comments are closed.